tiistai 8. elokuuta 2023

An Education (2009)

Ohjannut Lone Scherfig
Iso-Britannia & USA 2009, 100 min.
Draama
Pääosissa: Carey Mulligan, Peter Sarsgaard, Alfred Molina

If you never do anything, you never become anyone.
 
Oxfordista ja hyvästä koulutuksesta haaveileva teinityttö Jenny Mellor (Mulligan) panostaa pelkkään opiskeluun, kunnes elämä avaa hänen eteensä vaihtoehtoisen polun. Jenny tutustuu kolmekymppiseen Davidiin (Sarsgaard), jonka kanssa alkava tapailusuhde tuo mukanaan juhlia, matkoja ja huumaavia nautintoja. Voisiko onnen saada helpommin rikkaan miehen kotirouvana?

Tarina alkaa niljakkaista lähtökohdista, 16-vuotiaan nuoren naisen ja puolta vanhemman miehen romanttisesta suhteesta. Epäilyttävää kuviota ei pidä säikähtää, sillä draama kasvaa kiinnostavaksi. Sävy tosin on hieman sievistelevä ja arka, mutta toisaalta eihän jokaisen 1960-luvun nuorisokuvauksen tarvitse olla järisyttävän radikaali. Elokuva osoittaa kiinnostavasti ajankuvaa: nainen voi jo olla itsenäinen ja kouluttautua, mutta mikä helpotus ja haikailtu onni aviomies olisikaan.
 
An Education tuntuu realistiselta, sillä se on käsikirjoitettu brittijournalisti Lynn Barberin omaelämäkerrallisten muistelmien pohjalta. Tarina on toimiva, ja aikalaismiljöö on toteutettu tyylikkäästi. Pienehköksi indie-tuotannoksi elokuva menestyi varsin hyvin, ja se oli esimerkiksi ehdolla parhaan elokuvan Oscarin saajaksi. Herkkää pääroolia tulkitseva Carey Mulligan teki An Educationin myötä läpimurtonsa, ja hänet palkittiin roolistaan parhaan naisnäyttelijän Baftalla.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti