tiistai 15. elokuuta 2023

Fish Tank (2009)

Ohjannut Andrea Arnold
Iso-Britannia & Alankomaat 2009, 123 min.
Draama
Pääosissa: Katie Jarvis, Michael Fassbender
 
You need sortin' out, you do.
 
Itä-Lontoon lähiössä varttunut 15-vuotias Mia (Jarvis) on koulupudokas, jonka kotioloissa ei ole kehumista. Bilettävän äidin uusi miesystävä Connor (Fassbender) onkin yllättävän kiva tyyppi, sillä hän tukee Mian tanssihaaveita ja antaa nuorelle naiselle huomiota. Näissä kortteleissa haaveilla on kuitenkin tapana kaatua, tavalla tai toisella. Voiko epäonnen akvaariosta paeta?

Ohjaaja-käsikirjoittaja Andrea Arnold (s. 1961) käsittelee useissa elokuvissaan puutetta ja yhteiskunnan hylkimiä ihmisiä heidän omilla ehdoillaan. Ankeassa lähiökuvauksessa korostuvat kovetetut tunteet ja elämän kolhimat kivikasvot. Miaa näyttelevä Katie Jarvis oli elokuvan tekoaikaan amatööri, ja ehkä juuri siksi hän tekee niin realistisen roolityön. Katsoja tuntee herkästi myötätuntoa äkkipikaista, röyhkeää ja silti herkkää Miaa kohtaan.

Cannesissa ensi-iltansa saanut Fish Tank palkittiin Prix du Jurylla eli niin kutsutulla Cannesin kolmospalkinnolla. Baftoissa voittokulku jatkui, kun elokuva kruunattiin vuoden parhaaksi brittifilmiksi. Hieman ajelehtiva kerronta säilyttää jatkuvasti fokuksensa, mutta tarinan imu hieman häviää elokuvan loppupuolella, isoista käänteistä huolimatta. Aitoudellaan kehuja herättänyt Fish Tank on silti kelpoa kuvausta teini-iän vaikeuksista ja jatkaa hyvin brittirealismin perinteitä.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti