lauantai 26. elokuuta 2023

Des hommes et des dieux ─ Jumalista ja ihmisistä (2010)

Ohjannut Xavier Beauvois
Ranska 2010, 122 min.
Draama, Historia
Pääosissa: Lambert Wilson, Michael Lonsdale, Philippe Laudenbach

My life was given to God and to this country.
 
Verinen sisällissota riipii Algeriaa halki 1990-luvun. Maan pohjoisosassa sijaitsevan pienen munkkiluostarin väki ei suostu taipumaan fundamentalististen sissikapinallisten toiveisiin. Tositapahtumiin perustuvassa elokuvassa seurataan luostarin rauhan satamaa, jossa munkit jatkavat hengentyötään ja sairaiden parannusta jatkuvasta kuolemanvaarasta huolimatta.
 
Jumalista ja ihmisistä  (engl. Of Gods and Men) on tunnelmaltaan rauhallisen pohdiskeleva, jopa filosofinen, mutta silti hienoista jännityksen piinaa nostattava elokuva. Tyylikkäästi kerrotussa tarinassa korostetaan rauhanomaisuutta ja rinnakkaineloa, uskonnosta ja jumalista huolimatta. Munkit eivät ole islaminuskoisessa maassa tekemässä käännytystyötä, vaan parantamassa ja auttamassa. Luostarin lempeän askeettinen tunnelma huokuu jokaisessa kuvassa, jotka vangitsevat eriskummallisten aikojen tunnelman taidokkaasti.

Cannesissa Grand Prixillä palkittu draama menestyi oivasti eritoten kotimaansa César-palkintogaalassa. Ranskalaiselokuva kuopaisee hellästi maansa lähihistoriaa ja tiivistä suhdetta entiseen siirtomaahan Algeriaan. Nyt sävy on sovitteleva ja ymmärtävä, vaikka munkkien kohtalo oli lopulta surullinen. Elokuva ei valitse puolia, vaikka sivuaakin terrorismia ja sodanuhkaa. Tyylikäs draama suvaitsevaisuudesta ja rauhanrakennuksesta.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti