tiistai 20. kesäkuuta 2023

The Wrestler (2008)

Ohjannut Darren Aronofsky
USA & Ranska 2008, 109 min.
Draama
Pääosissa: Mickey Rourke, Marisa Tomei
 
The world don't give a shit about me.
 
Ikääntyvä show-painija Randy "The Ram" Robinson (Rourke) saa sydänkohtauksen. Itseään armottomasti kehässä piiskannut mies joutuu tarkastelemaan elämäänsä uudelleen. Tyttärestään etääntynyt isä haparoi lastaan kohti ja koittaa vieläpä tehdä ratkaisevan peliliikkeen romantiikan saralla. Kehäraakin ainoa onnistumisien areena on kuitenkin ikuisesti pelkkä painikehä.

The Wrestler on kiinnostava, arkinen kertomus yksinäisyydestä ja elämässä tehdyistä valinnoista. Vanhan miehen kohtalona on välillä vain tyytyä siihen mitä on, ja hiipua hiljalleen ajan virtaan. Entisen painitähden karu vanhuus antaa kertomukselle särmää ja realismia, jota Mickey Rourke (s. 1952) tulkitsee tunteella. Ehkä hieman omallakin elämänkokemuksella, sillä menestyksekkään 1980-luvun jälkeen Rourken tähdenlento hiipui. Uusi valkokankaiden valloitus alkoi Sin Cityn (2005) myötä, mutta vasta The Wrestler nosti Rourken näyttävästi valokeilaan.

Tavallaan The Wrestlerin tarina on tuttu, hieman ennalta-arvattavakin, mutta ei se elokuvasta huonoa tee. Katsoja ehtii jännittää elokuvan loppua: onko luvassa sentimentaalinen käänne, täyttä kurjuutta vai jotain niiden väliltä? En paljasta, mutta ratkaisu toimii, ja sitä ennen säväyttävään kertomukseen on helppo uppoutua. Darren Aronofskyn draamaa kehuttiin vuolaasti ja Mickey Rourke (s. 1952) keräsi uskottavasta roolistaan useita palkintoehdokkuuksia ja voittojakin.
 
Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti