lauantai 3. kesäkuuta 2023

Toukokuun elokuvat 2023

Metsurin tarina
Ohjannut Mikko Myllylahti
Suomi, Alankomaat, Tanska & Saksa 2022, 99 min.
Komedia, Draama
Pääosissa: Jarkko Lahti, Hannu-Pekka Björkman, Katja Küttner
 
 
 
David Lynch kohtaa Aki Kaurismäen Puolangan pessimistisissä perämetsissä. Paikallinen Pepe-metsuri (Lahti) on kuitenkin ikuinen optimisti, joka ei lannistu pahimmankaan vastoinkäymisen edessä. Jarkko Lahti tekee Pepenä riemukkaan roolityön. Mikko Myllylahden (s. 1980) Cannes-palkittu debyyttiohjaus on ähkyyn asti täynnä ideoita ja vaikutteita. Siksi tarinan paras terävyys katoaa, vaikka hupia riittää. Seuraavia ohjaustöitä jää kuitenkin odottelemaan mielenkiinnolla ja innolla.

Pisteytys: 7/10
 
Guled & Nasra
Ohjannut Khadar Ayderus Ahmed
Suomi, Saksa, Ranska, Somalia & Qatar 2021, 82 min. 
Draama
Pääosissa:  Omar Abdi, Yasmin Warsame
 
 
 
 
Haudankaivaja Guledin (Abdi) Nasra-vaimo (Warsame) on sairas ja poika karkailee koulusta. Guled & Nasra on universaali tarina rakkaudesta, kärsimyksestä ja arvokkaan elämän hinnasta. Elokuva on suomalais-somalialaisen Khadar Ayderus Ahmedin ensimmäinen kokopitkä ohjaustyö ja lupaava avaus. Tarinassa on lempeyttä ja kauneutta, karuista maisemista huolimatta.

Pisteytys: 8/10
 
Marcel the Shell with Shoes On
Ohjannut Dean Fleischer Camp
USA 2021, 90 min.
Animaatio, Komedia, Draama
Pääosissa: Jenny Slate, Isabella Rossellini
 
 
 
 
Hyvänen aika, miten herttainen animaatio! Pienestä Marcel-kotilosta (Slate) kertova mokumentti on sievä ulkonäöltään ja hellä sydämeltään. Draama ja huumori tasapainoilevat tyylikkäästi. Dean Fleischer Camp on ohjannut lyhyitä Marcel-seikkailuita jo vuodesta 2010, ja tämä on hänen ensimmäinen kokopitkä elokuvaohjauksensa. Filmi oli ehdolla animaatio-Oscarin saajaksi.

Pisteytys: 8/10
 
Mama Africa
Ohjannut Mika Kaurismäki
Suomi, Ranska, Saksa & Etelä-Afrikka 2011, 90 min.
Dokumentti, Biografia
 
 
 
 
 
Eteläafrikkalainen Miriam Makeba (1932─2008) oli apartheidia tulisesti vastustanut laulaja ja ihmisoikeustaistelija. Mielipiteidensä vuoksi Makeba joutui elämään vuosikymmeniä maanpaossa kotimaastaan. Mika Kaurismäen dokumentissa kuullaan runsaasti Makeban upeita rytmejä, joihin kietoutuu runsas annos 1900-luvun mustaa historiaa. Arkistomateriaalista koottu dokumentti on hieman valju toteutukseltaan, mutta kiinnostava teema pitää mielenkiinnon yllä.

Pisteytys: 7/10
 
Uuno Turhapuro
Ohjannut Ere Kokkonen
Suomi 1973, 87 min.
Komedia
Pääosissa: Vesa-Matti Loiri, Marjatta Raita, Spede Pasanen




Ensimmäinen Uuno-elokuva keskittyy supliikin renttumiehen (Loiri) ja hänen syystäkin äreän vaimonsa Elisabethin (Raita) ankeaan kotielämään. Vasta elokuvan lopussa viriävä viulistihulina on jo kohtalaisen hauskaa menoa, mutta se ei ehdi enää pelasta kokonaisuutta. Aika on voinut kullata muistot, mutta väitän, etteivät kaikki Uuno-elokuvat ole ihan näin huonoja. Kovin moni on innostunut tästäkin filmistä, sillä Uuno Turhapuro on koko 1970-luvun toiseksi katsotuin kotimainen elokuva.

Pisteytys: 3/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti