keskiviikko 28. kesäkuuta 2023

There Will Be Blood (2007)

Ohjannut Paul Thomas Anderson
USA 2007, 158 min.
Draama
Pääosissa: Daniel Day-Lewis, Paul Dano, Dillon Freasier

There's a whole ocean of oil under our feet!


Daniel Plainview (Day-Lewis) pyörittää öljy-yhtiötä, nuori poikansa H.W. (Freasier) ainoana luotettuna kumppaninaan. Kaksikon taival vie uusille öljylähteille eräälle kivikkoiselle farmille ja kylään, jossa kirkon vaikutusvalta on vahva. Plainview ajautuu jatkuviin ristiriitoihin paikallisen nuoren saarnaajan Eli Sundayn (Dano) kanssa. Kun taistellaan öljystä ja vauraudesta, vereltä ei vältytä.

Paul Thomas Andersonin synkkävireinen draama on intensiivinen, vaikka kestoa on mittavasti ja monissa kohtauksissa tunnelmoidaan kaikessa rauhassa. Päähenkilöön kytkeytyvät jännitteet kumpuavat pätevästä käsikirjoituksesta ja ohjauksesta, mutta ei tähän kuka tahansa näyttelijä pystyisikään. Daniel Day-Lewis palkittiin väkevästä roolistaan muun muassa Oscarilla, Baftalla ja Golden Globella. Muutkin roolityöt ovat onnistuneita, kuten Paul Danon raivokas kaksoisrooli Sundayn veljeksinä. There Will Be Blood on nostettu useissa listauksissa vuosikymmenensä parhaiden elokuvien kärkikastiin. Valinta on edelleen perusteltu, sillä tarinassa on ajattomuutta.

There Will Be Blood on tulenkatkuinen kuvaus ahneudesta, kapitalismista ja Yhdysvaltain historiasta yhden miehen kautta kuvattuna. Tarinan allegoriasta tulee mieleen Citizen Kane (1941) tai vielä vanhempi teos Ahneus (1924) ─ tämä elokuva on aivan omanlaisensa, mutta asettuu hienosti ahneusklassikoiden jatkumoon. Kalifornian ja Texasin jylhät maisemat luovat karut puitteet tarinalle, jossa haaveillaan ikuisesta kasvusta, loputtomasta vauraudesta, ehtymättömistä kultasuonista. Jos sama meno jatkuu, jäljelle ei lopulta taida jäädä kuin tyhjiä kartanoita ja pölyisiä autiomaita.

Pisteytys: 9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti