perjantai 9. kesäkuuta 2023

No Country for Old Men ─ Menetetty maa (2007)

Ohjannut Ethan Coen & Joel Coen
USA 2007, 122 min.
Rikos, Trilleri, Draama
Pääosissa: Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin
 
Would you hold still please, sir?
 
Coenin veljesten menestystrilleri sijoittuu Texasiin vuonna 1980, jolloin mikään ei ole enää kuten vanhoina hyvinä aikoina. Llewlyn Moss (Brolin) törmää huumediilereiden taistelutantereeseen ja korjaa mukaansa suuren rahasalkun. Ilo ei kestä kauan, sillä miekkonen saa peräänsä julman määrätietoisen tappajan Anton Chigurhin (Bardem). Kaksikon perässä seuraa seriffi Bell (Jones), jonka isän ja isoisän seriffiuralla ei taatusti tapahtunut tällaisia juttuja.

Menetetty maa yhdistää vaivattomasti kolme tarinalinjaa. Mossin ja Chigurhin takaa-ajossa on hiljaisen piinallista jännitystä, mutta perässä raahustavan seriffin tarina tuo tasapainoista draamaa. Se tuntuu välillä hieman turhankin hitaalta, mutta rauhoittaa kokonaisuutta. Coenin veljeksiltä osaa odottaa pätevän tarinan ohella hyviä hahmoja, ja tällä kertaa niistä ikimuistoisin on Javier Bardemin piinallinen salamurhaaja. Sen sijaan tyypillistä mustaa huumoria elokuvassa on vain aavistus.

Ahneiden antisankareiden kertomus menestyi ilmestyessään verrattoman hyvin. Filmi pokasi monia suuria palkintoja, kuten neljä Oscaria (mm. paras elokuva). Käsikirjoituksen ja Bardemin roolityön ohella elokuva on kerännyt huomionosoituksia kuvauksesta, jonka alan arvostettu konkari Roger Deakins on toteuttanut taitavasti. Kekseliäät valaistusratkaisut luovat jännitteitä paikoissa, joissa usein käytettäisiin musiikkia ja komeat näköalat Texasin karuun kauneuteen luovat neo-westernin tyyliä. Villin lännen maisemat pysyvät, vaikka rikokset muuttuvat.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti