torstai 15. kesäkuuta 2023

The Dark Knight ─ Yön ritari (2008)

Ohjannut Christopher Nolan
USA & Iso-Britannia 2008, 152 min.
Toiminta, Rikos
Pääosissa: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart

Do I really look like a guy with a plan?

Christopher Nolanin Batman-trilogia ottaa uuden katsantokannan tuttuun sarjakuvasankariin. Toisin kuin aiemmissa filmatisoinneissa (esim. Batman, 1989), Nolan pyrkii hylkäämään sarjakuvamaisen Gotham Cityn, kaivamaan esille tosimaailmaa peilaavaa realismia ja viemään fokusta pois supersankarista itsestään. Sarjan aloitti Batman Begins (2005), jossa Batman vakiinnutti asemansa Gotham Cityn kaduilla ja katoilla. Yön ritarissa sankaruutta koetellaan ja viitta ripustetaan narikkaan, mutta kaikelle tulee vielä lopullinen päätös Yön ritarin paluussa (2006).

Yön ritari on pätevästi rakennettua rikostoimintaa, ja ehdottomasti Nolanin trilogian vahvin osa. On sinänsä hyvä ratkaisu viedä kerrontaa aikansa Yhdysvaltojen todellisiin ongelmakohtiin, vaikka kovin suuret moraaliteemat ovatkin melkoinen pala purtavaksi. Yön ritarin suurimpana heikkoutena on yletön vakavuus: tarina on väsyttävän jäyhä ja liian täynnä solmuja, jotka kaikki täytyy avata. Railakas Jokeri (Ledger) sentään tuo myrtsiin tarinaan hetkittäistä piristystä. Ledgerin anarkistinen Jokeri peittoaa helposti Christian Balen sinänsä pätevän, mutta koomisesti murisevan Batmanin.

Valtavaksi menestykseksi kohonnut Yön ritari on vuoden 2008 katsotuin elokuva, ja taitaapa se edelleen pitää lipputulojen kärkipaikkaa Batman-elokuvien kaanonissa. Elokuva ei ollut ainoastaan yleisöhitti, vaan sitä hivelivät kriitikot ja lukuisat palkintoehdokkuudet, jokuset voitotkin. Eritoten Heath Ledgerin (1979─2008) roolisuoritus ansaitsi postuumin Oscarinsa, jonka arvoa nostatti Ledgerin yllättävä menehtyminen jo ennen Yön ritarin ensi-iltaa. Kolmannen katselukerran jälkeen olen jo koko elokuvaan perin juurin kyllästynyt, vaikka vaikea Yön ritaria on täysin moittiakaan.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti