lauantai 17. kesäkuuta 2023

WALL-E (2008)

Ohjannut Andrew Stanton
USA & Japani 2008, 98 min.
Animaatio, Seikkailu, Scifi
Pääosissa: Ben Burtt, Elissa Knight
 
Eeeee... va?
 
Pixarin hittianimaatio sijoittuu kaukaiseen tulevaisuuteen, jolloin ihmiskunta on jättänyt saastuneen maapallon taakseen. Suurissa avaruusaluksissa purjehtivien laiskottelijoiden elämään tulee muutos, jonka käynnistää maapallon viimeinen roskankerääjärobotti Wall-E (Burtt). Maan mullasta kajahtava viesti herättää vetelehtivän ihmiskunnan: joko kotiin uskaltaisi palata?

WALL-E:n sympaattinen päähenkilö ja taidokas animaatio valloittavat, vaikka varsinainen valopilkku on onnistunut tarina. Suuret teemat kulkevat Wall-E:n ja EVE-luotaimen (Knight) ystävyyden kautta ─ ja pääasiassa ilman sanoja. Siinä sivussa tehdään hienovaraisia viittauksia scifiklassikoihin, muistutetaan luonnonsuojelun merkityksestä ja naureskellaan ihmisten teknologiariippuvuudelle. Hieman kyllä oudoksuttaa, millaisten lihavuusstereotypioiden kautta ihmiskuntaa kuvataan.

Pixarin leivissä vuosikymmeniä työskennelleen Andrew Stantonin (s. 1965) esikoisohjaus oli kalojen edesottamuksia seuraava Nemoa etsimässä (2003). Huikean hyvin menestynyt animaatio uiskenteli meren syvyyksissä, joten WALL-E:n avaruuden painottomuus on luonteva jatko erikoisten ympäristöjen seikkailutarinoille. Animaatio-Oscarilla palkittu WALL-E sai aikanaan kehuja omaperäisyydestään ja keräsi valtavat lipputulot, vaikka Nemon tuottoisuuden jäljille se ei yltänytkään. Stantonin hittikaksikosta WALL-E vie minun sydämeni, vaikkei huono ole Nemokaan.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti