tiistai 6. kesäkuuta 2023

La môme ─ Pariisin varpunen - Edith Piaf (2007)

Ohjannut Olivier Dahan
Ranska, Iso-Britannia & Tsekki 2007, 140 min.
Biografia, Draama
Pääosissa: Marion Cotillard, Sylvie Testud, Pascal Greggory
 
Je ne regrette rien.
 
Ikoninen chanson-laulaja Édith Piaf (1915─1963) visersi tiensä ranskalaisten sydämiin ja valloitti lopulta maailman tunteikkaalla äänellään. Pariisin varpunen (engl. La Vie En Rose) seuraa Édithin vaikeaa elämää lapsuusvuosista kuolemaan. Kerronta on osin kronologista, vaikka tarinan ideana onkin nostaa esille Édithin elämän merkkihetkiä kuolinvuoteella tapahtuvasta muistelusta käsin.

Pariisin varpunen on aiheeltaan kiehtova, mutta toteutus jättää parantamisen varaa. Sievä miljöö hukkuu ahtaalta tuntuvaan kuvaukseen ja tummiin sävyihin. Itse tarina sen sijaan harhailee liiankin vapaasti yksityiskohdasta toiseen, eikä juonesta löydä punaista lankaa. Tarina olisi kaivannut paremman rajauksen. Musiikki sentään kantaa ja Marion Cotillard tekee tyylikkään roolisuorituksen elämänjanoisena laulajana. Cotillard hänet palkittiin työstään muun muassa Oscarilla.
 
Menestynyt elämäkertaelokuva ei ole suinkaan ensimmäinen Piaf-filmi, mutta on ehdottomasti tunnetuin. Vaikka Pariisin varpunen on voittanut monet sydämet puolelleen, elokuvan osakseen saama kritiikki ei ole ollut täysin ylistävää. Minä muistelen pitäneeni elokuvasta ensinäkemältä rahtusen enemmän, mutta toisaalta filmistä ei ollut jäänyt oikein minkäännäköistä muistikuvaa. Piafin laulut elävät ikuisesti, joten kenties laulajalegendasta tehdään vielä uusiakin elokuvia.

Pisteytys: 5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti