lauantai 24. kesäkuuta 2023

Into the Wild ─ Erämaan armoille (2007)

Ohjannut Sean Penn
USA 2007, 148 min.
Seikkailu, Biografia, Draama
Pääosissa: Emile Hirsch, Catherine Keener, William Hurt
 
Happiness only real when shared.
 
Nuori mies Chris McCandless (Hirsch) päättää luopua kaikesta omaisuudestaan ja suunnata reppureissulle ympäri Yhdysvaltoja. Matka vie miestä Meksikoon ja Alaskaan ─ mitä koskemattomampi korpi, sitä suurempi onni. Chris nimeää itsensä uudelleen Alexander Supertrampiksi ja katkaisee siteet perheeseensä, mutta edes uusi identiteetti ei karista taakseen menneisyyden varjoja.

Erämaan armoille perustuu vuorikiipeilijä-kirjailija Jon Krakauerin samannimiseen teokseen (1996). Teoksella taas on vankka pohjansa todellisuudessa, ja elokuvaversiossa on suuria yhtäläisyyksiä ihka oikean McCandlessin (tai Supertrampin) matkan vaiheisiin. Miljööt ovat samoja ja jopa Emile Hirschin ulkonäkö istuu varsin hyvin esikuvansa puitteisiin. Hirsch onnistuu muutenkin taidokkaasti roolissaan. Osa ei ole helppo, sillä elokuva keskittyy pitkälti tutkimaan päähenkilönsä mielenmaisemaa ja kasvutarinaa. Eri aikatasot kietoutuvat kiinnostavasti yhtenäiseksi tarinaksi.
 
Taitavasti rakennettu Erämaan armoille ei täysin noudata kronologiaa, mutta seuraa silti loogisesti päähenkilön kasvua. Kuva nuorukaisesta syventyy matkan varrella, vaikka ärsyttävä naiivius ja kirkasotsaisuus eivät katoakaan minnekään. Chrisin  asema on todella etuoikeutettu, oli hänellä sitten rahaa taskuissaan tai ei; siksi hänen filosofiansa ei ihan vakuuta, vaikka tarina muuten onkin kiinnostava. Erämaan armoille ei ole vuotensa suurimpia hittejä, mutta elokuva menestyi mukavasti ja sai pari Oscar-ehdokkuuttakin. Sen verran tarina on moniin vedonnut, että McCandlessin innoittamat Alaska-vaellukset ovat johtaneet jopa muutamiin kuolemantapauksiin. Ikoninen Taikabussi jouduttiin hakemaan erämaasta ihmisten ilmoille vuonna 2020, jotta pyhiinvaelluksiin tulisi jokin tolkku. Hyvä niin, sillä elokuva saa paatuneimmankin sohvaperunan vaellusjalat vipattamaan.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti