lauantai 19. heinäkuuta 2014

Wuthering Heights - Humiseva harju (1939)

Ohjannut William Wyler
USA 1939, 104 min.
Romantiikka, Draama, Historia
Pääosissa: Merle Oberon, Laurence Olivier, David Niven, Flora Robson

Oh, Cathy! - Oh, Heathcliff!
Emily Brontën kuuluisan romaanin kuuluisin filmatisointi, William Wylerin Humiseva harju, kertoo säätyjen erottamista rakastavaisista.Yorkshiren nummilla, Humisevan harjun tilalla elää vauras Lintonin perhe, jonka tytär Catherine (Oberon) rakastuu onnettomasti renkipoika Heathcliffiin (Olivier). Suhde on kuitenkin tuhoontuomittu: Catherinen täytyy tehdä säätyasemansa mukainen valinta ja hylätä Heathcliff kylmästi.

Sentimentaalinen kokonaisuus tavoittaa paljon alkuperäisteoksen jylhistä maisemista ja sydämiä riipivistä tunteista. Gregg Tolandin Oscar-palkittu kuvaus antaa teokselle kauniin visuaalisen ilmeen: myrskyävä luonto, avarat nummet ja jyrkät kalliot heijastelevat elokuvan romanttista ilmaisua, tuoden myös osansa traagisen tunteikkaaseen tarinaan. Elokuvaversion kertomus ei kerro täysin romaanin vivahteikasta tarinaa, mutta yhtenä teoksen tulkintana se on kuitenkin pääosin onnistunut. Cathyn hahmo tosin tuntuu kirjaan nähden vain ärsyttävältä tiuskijalta.

Vuoteen 2014 mennessä Humiseva harju (1847) on ehätetty filmatisoida ainakin kahdeksan kertaa, lisäksi teosta on muokattu lukuisiksi tv-sarjoiksi, radiokuunnelmiksi ja näytelmiksi. Elokuvaversioista useat ovat jääneet verrattain tuntemattomiksi, eivätkä ole kohonneet kilpailemaan klassikkoasemasta William Wylerin teoksen kanssa. Täytyy myöntää, etten itsekään tunne tätä versiota lukuunottamatta yhtäkään Humiseva harju -adaptaatiota. Tutustumisen arvoisilta versioilta vaikuttavat ainakin Luis Buñuelin vuoden 1954 versio sekä toistaiseksi tuorein, Andrea Arnoldin filmatisointi vuodelta 2011.

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti