torstai 7. huhtikuuta 2022

Babe ─ urhea possu (1995)

Ohjannut Chris Noonan
Australia & USA 1995, 91 min.
Komedia, Draama
Pääosissa: Christine Cavanaugh, Miriam Margolyes, James Cromwell

That'll do, pig.
 
Pieni possu nimeltä Babe (Cavanaugh) päätyy asumaan Hoggetin farmille. Koiraemo Flyn (Margolyes) huomassa Babe opettelee paikkaansa maailmassa, mutta älykkyydellään possu onnistuu horjuttamaan ikiaikaista järjestelmää. Perinteisellä farmilla ankasta ei voi tulla kukkoa, mutta joulukinkuksi tarkoitettu possu pääseekin näyttämään taitojaan lammaskoirana.
 
Babe on sympaattinen perhe-elokuva, jonka puhuvat eläimet on toteutettu aikansa teknologialla taitavasti. Farmin isäntäväki jää sivurooliin, kun persoonalliset eläimet pääsevät vauhtiin. Elokuva osoittaa pätevästi, miten hullunkurisesti suhtaudumme eri eläimiin. Eläinten inhimillistäminen esimerkiksi puheen avulla tosin ei ole paras keino ymmärtää eri lajien todellista sielunmaisemaa, mutta se ei liene tämän elokuvan ensisijainen tarkoitus. Baben jatkoksi sopiikin mainiosti dokumentti Gunda (2020), joka pyrkii ymmärtämään eläinten todellista ääntä.

Merkittäväksi yleisömenestykseksi kohonnut Babe kahmi peräti seitsemän Oscar-ehdokkuutta, mutta voitti lopulta ainoastaan efektipalkinnon. Myös jatko-osa Babe suurkaupungissa (1998) nousi kassamagneetiksi, vaikka aivan samanlaista arvostelumenestystä jatkiksesta ei tullutkaan. Kiistämättä Babe hupaisine eläinystävineen teki minuun suuremman vaikutuksen ensi-iltavuonnaan, mutta filmi viihdyttää kelvollisesti aikuiskatsojaakin.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti