maanantai 4. tammikuuta 2021

De vierde man - Neljäs mies (1983)

Ohjannut Paul Verhoeven
Alankomaat 1983, 102 min.
Draama, Trilleri, Rikos
Pääosissa: Jeroen Krabbé, Renée Soutendijk, Thom Hoffman
 
Do your thoughts often relate to death?
 
Kirjailija Gerald Revé (Grabbé) marinoi itseään viinalla ja satunnaisilla seksisuhteilla. Yhden yön juttu Christine Hasslagiin (Soutendijk) syvenee, mutta onnen sijaan läheisyys nostaa esiin pelkoja. Miestä nimittäin vainoavat kummat näyt ja oudot yhteensattumat. Kun Geraldille selviää, että Christinen kolme edellistä aviomiestä ovat menehtyneet onnettomuudessa, on hän vakuuttunut omasta neljännen miehen kohtalostaan. Ellei osa sitten lankea Christinen toiselle heilalle, houkuttavalle Hermanille (Hoffman), josta Gerald ei malttaisi pitää hyppysiään erossa...

Katolilaisuuden symboliikkaa ja homoseksuaalista himoa yhdistävä teos taipuu lähestulkoon psykologiseksi kauhuksi. Hyytävän tunnelmallisessa trillerissä nainen vie miehen turmioon mustan lesken tavoin, ja toista miestä himoitaan lähes uskonnollisella hartaudella. Piinaava synnintunto on tehdä Geraldin hulluksi, eikä katsojakaan voi aina olla varma, mikä näyistä on totta ja mikä harhaa. Erikoinen tunnelma ja eroottinen lataus toimivat, eikä runsas alastomuuskaan tunnu pelkältä päälleliimatulta tirkistelyltä ja keinolta haalia elokuvalle uteliaita katselijoita.
 
Neljäs mies (engl. The Fourth Man) jäi Paul Verhoevenin viimeiseksi eurooppalaisfilmiksi ennen Hollywoodiin siirtymistä, vaikka onpa ohjaaja palannut kotikentälleen vielä 2000-luvulla. Hitchcock-vaikutteista ammentava trilleri menestyi hyvin kotimaassaan ja pärjäsi oivasti maailmalla. Verhoeven yritti toisintaa elokuvan eroottisia jännitteitä samaan tarinaan pohjautuvassa elokuvassa Basic Instinct (1992). Jenkkiversiosta tuli vielä isompi hitti, mutta sen sisältö on täyttä sylttyä.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti