lauantai 2. tammikuuta 2021

Joulukuun elokuvat 2020

Mank
Ohjannut David Fincher
USA 2020, 131 min.
Biografia, Draama, Komedia
Pääosissa: Gary Oldman, Amanda Seyfried, Lily Collins




David Fincherin tyylikäs Hollywood-kuvaelma kertoo alkoholisoituneen Herman J. Mankiewiczin (Oldman) työskentelystä Citizen Kanen (1941) käsikirjoituksen parissa. Suhteellisen lyhyen ajanjakson kattava rajaus on onnistuneen tiivis mutta paljonpuhuva. Mank kertoo yhden elokuvan syntytarinan, ja onnistuu samalla avartamaan katsantonsa ylipäätään aikakauden studiojärjestelmään sekä yhdysvaltalaiseen elämäntapaan: näistä aineksista syntyi tietenkin Kanen tarinakin. Mustavalkoisena kuvattu filmi on kaiken lisäksi kaunista katsottavaa ja kuvastossa vilisee Citizen Kane -viittauksia, joiden bongailu on viihdyttävä lisä.

Pisteytys: 8/10

Neiti Aika
Ohjannut Elina Talvensaari
Suomi 2019, 60 min.
Dokumentti
 



Koskettavassa dokumentissa piirretään edesmenneen ihmisen elämäntarinaa. Ohjaaja Elina Talvensaari osti asunnon, jonka mukana tuli yksinäisenä kuolleen Sirkka-Liisan koko irtaimisto, esineineen, kirjeineen, valokuvineen, muistoineen. Kuka hän oli, millaisen elämän hän eli, keitä hän rakasti ja kenelle hän oli tärkeä? Toteutus on kunnioittava ja kerronnan eettisyyttä on mietitty, vaikka emmehän voi varmuudella tietää, halusiko Sirkka-Liisa päätyä filmitähdeksi.

Pisteytys: 8/10

Leto - Kesä
Ohjannut Kiril Serebrennikov
Venäjä & Ranska 2018, 126 min.
Biografia, Draama, Komedia, Musikaali, Romantiikka
Pääosissa: Roman Bilyk, Teo Yoo, Irina Starshenbaum
 
 
 
 
Raikkaassa venäläiselokuvassa sukelletaan 1980-luvun alkuvuosiin ja nuorison rock-huumaan. Neuvostorockin airueiksi kohoavat bändit Zoopark ja Kino, joiden päätähtien vaiheita Kesä seuraa ─ treenien ja keikkojen varjossa koetaan pieni kolmiodraamakin. Kerrontakeinot käsittelevät hienosti todellisuuden ja haaveiden suhdetta, koska Neuvostoliitossa rocktähden ura ei ihan vastannut läntisiä esikuvia. Cannes-palkittu, loistava soundtrack viimeistelee ihailtavan energisen elokuvan.

Pisteytys: 8/10

Zimna wojna - Cold War
Ohjannut Pawel Pawlikowski
Puola, Iso-Britannia, Ranska & Belgia 2018, 89 min.
Draama, Historia
Pääosissa: Joanna Kulig, Tomasz Kot




Sodan raunioittamassa Puolassa syttyy romanssi laulaja Zulan (Kulig) ja pianisti-laulunopettaja Wiktorin (Kot) välillä. Vetovoima säilyy, vaikka rakkaustarina kärsiikin kahtiajakautuneessa maailmassa. Rakkauskertomuksen ohella Cold War kertoo aikakaudestaan, sodanjälkeisestä Euroopasta kahdelta puolen rautaesirippua. Haikean jazzin täyttämä tragedia on kuvattu henkeäsalpaavan kauniisti.

Pisteytys: 8/10

The Christmas Chronicles
Ohjannut Clay Kaytis
USA 2018, 104 min.
Fantasia, Seikkailu, Komedia
Pääosissa: Judah Lewis, Darby Camp, Kurt Russell




Hömppäelokuvassa sisarukset Teddy (Lewis) ja Kate (Camp) yrittävät taltioida joulupukin (Russell) videolle, mutta aiheuttavat pienen porokolarin. Kaksikko päätyy auttamaan pukkia joulun pelastamisessa ja siinä samalla sisarussuhdekin syvenee. Juoni on arvatenkin melko korni ja kliseinen, mutta onpa mukana pari pientä omaperäistä kikkaakin: ainakaan pukki ei ole mikään tusina-punanuttu!

Pisteytys: 4/10

Joulumaa
Ohjannut Inari Niemi
Suomi 2017, 92 min.
Draama, Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Milka Alroth, Anna Paavilainen, Eero Ritala, Martti Suosalo, Mari Rantasila, Tommi Korpela



Keski-ikäiset ystävykset Helena (Alroth) ja Anna (Rantasila) päättävät tempaista, ja lähtevät jouluksi maalle. Lomakohteessa odottaa nuoripari, jonka kriisit leväytetään joulupöytään samaan soppaan vieraiden ongelmien sekaan. Joulumaa on yllättävän mukavaksi kasvava draamakomedia, jossa avain joulurauhaan löytyy keskustelutaitoa ja itsensä kuuntelua opettelemalla.

Pisteytys: 7/10

Omoide no mânî ─ Marnie - tyttö ikkunassa
Ohjannut James Simone & Hiromasa Yonebayashi
Japani 2014, 103 min.
Animaatio, Fantasia, Draama
Pääosissa: Sara Takatsuki, Kasumi Arimura




Alakuloinen Anna-tyttö (Takatsuki) lähetetään maalle piristymään, ja kesälomakohteessa hän tutustuu salaperäiseen Marnieen (Arimura). Maagisen realismin ja vähäeleisyyden kautta kerrottu ystävyys- ja anteeksiantotarina on sinänsä kaunis, mutta omaan makuuni sentimentaalisuus nousee piinalliselle tasolle. Marnie (engl. When Marnie Was There) oli ilmestyessään studio Ghiblin viimeiseksi uhottu elokuva, mutta ei välttämättä sellaiseksi jää.

Pisteytys: 6/10

Patrik 1,5
Ohjannut Ella Lemhagen
Ruotsi 2008, 103 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Gustaf Skarsgård, Torkel Petersson, Tom Ljungman



Pariskunta Göran (Skarsgård) ja Sven (Petersson) yrittävät adoptoida taaperon, mutta pilkkuvirheen vuoksi perheeseen lähetetäänkin kapinan kyllästämä teini-ikäinen Patrik (Ljungman). Nuorisorikollisen ja homoparin yhteiselo vaikuttaa tuhoontuomitulta ajatukselta, mutta tavalla tai toisella kaikki järjestyy. Ennakkoluuloja ja vanhemmuuskäsityksiä pohdiskelevassa elokuvassa on turvallisen ennalta-arvattava rakenne ja hyvä sanoma.

Pisteytys: 6/10

Persepolis
Ohjannut Vincent Paronnaud & Marjane Satrapi
Ranska & USA 2007, 96 min.
Animaatio, Biografia, Draama
Pääosissa: Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Danielle Darrieux



Tyylikäs animaatio perustuu Marjane Satrapin erinomaisiin Persepolis-sarjakuviin (2000─2003). Elokuvassa tarkastellaan Marjanen lapsuutta Iranissa, varhaisnuoruutta Ranskassa ja lopulta vaikeutta kuulua mihinkään. Teheranissa elettyyn teini-ikään kuului 1980-luvulla monien muiden maiden tapaan punk, mutta harvassa muussa valtiossa teinikapina täytyikin yhtäkkiä verhota huivilla ja häivyttää kokonaan. Samankaltaisia ristiriitoja piisasi niin paljon, että Satrapin vanhemmat lähettivät hänet viimeistelemään opintojaan Ranskaan. Animaatio toistaa taitavasti sarjakuvien kuvastoa ja on aihepiireiltään kiehtova, mutta ei ole aivan sarjisten veroinen.

Pisteytys: 8/10

Basic Instinct - vaiston varassa
Ohjannut Paul Verhoeven
USA & Ranska 1992, 127 min.
Trilleri, Mysteeri
Pääosissa: Michael Douglas, Sharon Stone




Poliisi Nick Curran (Douglas) tutkii murhaa ja rakastuu pääepäiltyyn Catherine Tramelliin (Stone). Paul Verhoevenin eroottinen trilleri toistelee ohjaajan aiemman filmin Neljäs mies (1983) teemoja, mutta täysin epäonnistuen. Leffan maine perustuu ainoastaan tirkistelyyn, kun päätähti Sharon Stone hiostettiin vilauttelemaan ilman alusvaatteita. Rikosjutun selvittelyssäkään ei ole mitään kiinnostavaa. Ummehtunut filmi sai vielä täysin flopanneen jatko-osan Basic Instinct 2 (2006).

Pisteytys: 2/10

Jôi-uchi: Hairyô tsuma shimatsu - Laskeva aurinko
Ohjannut Masaki Kobayashi
Japani 1967, 128 min.
Draama
Pääosissa: Yôko Tsukasa, Toshirô Mifune, Gô Gatô




Masaki Kobayashin merkkiteoksiin lukeutuva Laskeva aurinko (engl. Samurai Rebellion) on kuin samuraiversio Romeosta ja Juliasta (1590-l). Nuori mies Ichi Sasahara (Tsukasa) on menettämässä rakkaan vaimonsa Yogoron (Gatô) lääniinherran itsekkäästä käskystä, joten hän astuu vastarintaan isänsä Isaburon (Mifune) kanssa. Keskeiseksi teemaksi nousee kunnia, jonka olisi mentävä rakkaudenkin edelle. Mutta mikä elämässä lopulta on tärkeää ja millaisessa maailmassa haluamme elää? Avioparin dramatiikan ohella keskeiseen osaan nouseekin Toshirô Mifunen esittämä mies, jonka on valittava perheonnen ja koko elämäntyönsä välillä.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti