tiistai 4. helmikuuta 2020

Angst essen Seele auf - Pelko jäytää sielua (1974)

Ohjannut Rainer Werner Fassbinder
Länsi-Saksa 1974, 92 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Brigitte Mira, El Hedi ben Salem

We'll buy ourselves a little piece of heaven.
Kuusikymppinen siivooja Emmi (Mira) tapaa paikallisessa kuppilassa salskean Alin (Salem), joka on muuttanut Saksaan Marokosta. Kaksi yksinäistä löytää toisensa ja kaksikon välille syttyy odottamaton romanssi. Emmin ystävät ja lapset eivät hyväksy rouvan lemmenleikkejä, eikä Alillakaan ole helppoa vieraan kulttuurin keskellä. Kantaako paheksuttu rakkaus yli karikoiden?

Yksinäisyyttä, toiseutta ja syvälle juurtuneita ennakkoluuloja käsittelevä elokuva oli aikanaan viiltävä yhteiskuntakommentaari, ja kylmäävästi se on sitä edelleen. Münchenin verilöylyn jälkeisessä Länsi-Saksassa muukalaisviha nosti jälleen päätään, vaikka Hitlerin perinnöstä pyristeltiinkin eroon. Kielletyn rakkauden kokemukseen liittyvät myös sosiaaliset normit, joiden mukaan isoja ikäeroja karsastetaan ─ varsinkin naisen ollessa reilusti vanhempi.

Rainer Werner Fassbinderilla oli rakkauden häpeästä varmastikin omakohtaisia kokemuksia. Elokuvan teon aikaan Fassbinder oli suhteessa El Hedi ben Salemin kanssa, jolle puolestaan rasismin kokemukset tuskin olivat vieraita. Surumielinen ja kaunis Pelko jäytää sielua (engl. Ali: Fear Eats the Soul) oli kaksikon ensimmäinen yhteinen elokuva. Filmistä tuli myös Fassbinderin kansainvälinen läpimurto. Kultainen palmu jäi elokuvalta ehdokkuudesta huolimatta saamatta, mutta Cannesista mukaan tarttui kuitenkin FIPRESCI-palkinto.

Pisteytys:
9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti