maanantai 14. joulukuuta 2015

Luukku #14 - White Christmas

White Christmas tai suomalaisittain Valkeaa joulua on yksi rakastetuimpia ja tunnetuimpia joululauluja. Irving Berlin sävelsi tuon kauniin haikean laulun vierailtuaan joulunaikaan helteisessä Kaliforniassa. Sävelmä päätyi elokuvaan Ravintola Vapaa-aika (1942), ja eritoten koti-ikävästä kärsivien sotilaiden ansiosta tuosta Bing Crosbyn esittämästä laulusta tuli vähitellen hitti. White Christmas voitti myös parhaan laulun Oscarin ja on kohonnut useilla listoilla parhaiden elokuvasävelmien kärkisijoille. Ja mainio joululaulu se onkin!

Innostuin tapani mukaan palailemaan ilmiön juurille ja katsoin tuon elokuvan, jossa White Christmas ensimmäistä kertaa on kajahtanut. Tai itse asiassa Bing Crosby esitti sävelmän ensimmäistä kertaa jo vuonna 1941, mutta tuolloin se ei vielä saanut ansaitsemaansa huomiota osakseen. Luettakoon siis Ravintola Vapaa-aika ensimmäiseksi huomionarvoiseksi White Christmasin esitystilanteeksi.

Holiday Inn - Ravintola Vapaa-aika
Ohjannut Mark Sandrich
USA 1942, 100 min.
Romantiikka, Komedia, Musikaali
Pääosissa: Bing Crosby, Fred Astaire, Marjorie Reynolds, Virginia Dale, Walter AbelJim Hardy (Crosby) ja Ted Hanover (Astaire) ovat esiintyviä viihdetaiteilijoita, jotka rakastuvat molemmat kollegaansa Lila Dixoniin (Dale). Lila valitsee tanssitaitoisen Tedin, ja Jim muuttaa maalle nuolemaan haavojaan. Tuona aikana Jim saa kuitenkin loistoidean ravintolasta, joka olisi avoinna vain juhlapyhinä. Projektinsa myötä Jim tapaa Linda Masonin (Reynolds), johon lopulta rakastuu. Pian kuitenkin Ted iskee silmänsä myös Lindaan...

Ravintola Vapaa-Aika on täynnä viehättävää tunnelmaa ja upeita tanssinumeroita, Irving Berlinin loistavalla musiikilla höystettynä. Ehdottomasti siis tutustumisen arvoinen klassikko, eikä vain sen yhden tunnetun laulun vuoksi! White Christmas -sävelmän suosio johti muuten lopulta siihen, että vuonna 1954 tehtiin samanniminen elokuva, joka juoneltaan pohjaa hyvin löyhästi tähän Ravintola Vapaa-aikaan. Myös tuossa elokuvassa nähdään Bing Crosby pääroolissa, joskin Fred Astaire kieltäytyi kunniasta nähtyään arveluttavalta vaikuttavan käsikirjoituksen.

Tässäkin elokuvassa juonen rakkaussotkut ovat kyllä hienoisesti hölmöjä, mutta kepeän tunnelman vuoksi pienet epäuskottavat typeryydet eivät haittaa liikaa. Ravintola Vapaa-aika ei nouse Mark Sandrichin ohjaaman Top Hatin (1935) tasolle, mutta mikäli nauttii näistä Fred Astairen ja Bing Crosbyn tähdittämistä romanttisista musikaalikomedioista, suosittelen tätäkin katsottavaksi. Joulutunnelman lisäksi elokuvassa käydään läpi kaikenlaisia (yhdysvaltalaisia) juhlapyhiä sopivine sävelmineen, joten tämän voi katsoa muutoinkin kuin joulutunnelmissa.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti