perjantai 4. joulukuuta 2015

Luukku #4 - Kaupallista joulua?

Joulu, tuo ilon, rakkauden ja... kulutuksen juhla. Jouluun nykyisin hyvin kiinteästi liittyvää rahanhajua ja materialismia on pohdittu, moralisoitu ja toisaalta myös normalisoitu elokuvissa. Arvatenkin viimeksimainitut ovat usein tusinatuotettuja Hollywood-elokuvia, joista useista löytynee jonkinlainen päälleliimattu rakkaussanoma. Tästä hyvänä esimerkkinä toimikoon Arskan tähdittämä, todella turha kaupoissajuoksentelukohellus Isäni on turbomies (1996). Joulun kaupallisuutta ja pintakiiltoa taas kritisoi esimerkiksi tv-elokuva Jaska Jokusen joulu (1965). Tälle päivälle siis arvio tästä hellyyttävästä lyhytanimaatiosta!

Jaska Jokunen kumppaneineen seikkailee muuten taas pitkästä aikaa valkokankailla upouudessa Tenavat-elokuvassa*, jonka ensi-ilta on Suomessa tulevana joulupäivänä. Trailerin ja muutaman arvion perusteella animaatio vaikuttaa ihan viehättävältä, joten täytynee katsoa se joskus.

*Miksei nimi voisi vaan olla Tenavat? Plussaa kuitenkin siitä, että edes kirjoitusasu on oikea. Vrt. Lego Elokuva, ARGH. Elokuvien nimien kääntäminen on kyllä jännittävä taiteenlaji. Osuu suoraan tunteisiin.

A Charlie Brown Christmas - Jaska Jokusen joulu
Ohjannut Bill Melendez
USA 1965, 25 min
Animaatio, Lyhytelokuva, Komedia
Pääosissa: Peter Robbins, Kathy Steinberg, Christoper Shea
Jaska Jokunen (Robbins) on kadottanut joulumielensä, sillä hän näkee ympärillään vain ahneutta ja materiaa. Piristyäkseen hän ottaa vastaan tehtävän joulunäytelmän ohjaajana, mutta homma ei ota sujuakseen. Jaska-paran kuusivalinta saattaa hänet naurunalaiseksi, mutta lopulta kaikki kuitenkin löytävät aidon joulun sanoman.

Charles M. Schulzin Tenavat-sarjakuvaan perustuva Jaska Jokusen joulu on CBS-kanavalle tehty lyhytanimaatio. Kaupallisuuskritiikki on sikäli hieman huvittavaa, että elokuvan sponsorina toimi Coca-Cola Company. Sittemmin sponsorisopimus päättyi, ja kokismainokset siivottiin leffasta pois. CBS kritisoi elokuvaa niin rosoisesta animaatiosta kuin loppupuolella pidetystä uskonnollisesta puheestakin, mutta epäilyttävyydestään huolimatta se kuitenkin esitettiin joulukuussa 1965. Elokuva oli menestys, joten se on televisioitu joka joulu ensiesityksestään lähtien. Tänä vuonna tulee siis 50 vuotta täyteen! Lisäksi animaatio innoitti uusien Tenavat-spesiaalien tekoon, joita on tehty yhdestä jos toisestakin juhlapäivästä. Jouluteemastakin on 2000-luvun alussa tehty kaksi uutta lyhäriä. Myös kokopitkiä elokuvia on viisi, tänä vuonna ilmestynyt versio mukaanlukien. Siinäpä siis rutkasti lisää katsottavaa!

Tykkäsin lapsena kovasti Tenavat-sarjakuvista, joskaan aikuisiällä niitä ei ole jostain syystä tullut enää luettua. Tämänkin animaation olen tainnut joskus lapsena nähdä, siispä sen katselusta tuli hyvinkin nostalginen fiilis. Lapsuuden joulut, ah! Muutoinkin toki Jaska Jokusen joulu viehättää: taustamusiikki on hyvällä tavalla persoonallista ja animaatio uskollinen sarjakuvien kuvakielelle. Juonen puolesta tapahtumat eivät ole kummoisia ja tarina etenee verkkaisesti, mutta toisaalta rauhallinen ajelehtiminen sopii elokuvan henkeen. Loppupuolelle ängetty jeesustelukohtaus ei minua viehätä, vaikka se kurookin tarinan kauniisti kohti onnellista loppua. Kaikkinensa oikein viehättävä ja rauhallinen pieni animaatio. Hellyyttävää aitoutta lisää sekin, että ääninäyttelijät ovat lapsia!

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti