torstai 24. joulukuuta 2015

Luukku #24 - Joulun taikaa eli taikaa jouluun!

Mitä iloisinta jouluaattoa kaikille! Joulukalenterin viimeisestä luukusta paljastuu aimo määrä taikaa joulupäiviin, nimittäin tiiviit analyysit Harry Potter -filmatisoinneista. Tämän kirjoituksen myötä toivotan joka säädylle ja säädyttömille rauhallista ja nautinnollista joulunaikaa. Palaan blogin äärelle viimeistään alkuvuodesta, jahka lomailusta ja sukuloinneista on selvitty. Pari 1001-postausta odottelee jo vuoroaan, ja eilettäin katsottu Star Wars 7 täytynee niin ikään arvioida.

Lukaisin tämän vuoden alussa Harry Potterit uudemman kerran, ja johan toki oli aika myös virkistää muistia näiden elokuvien saralla. Itse kirjat ovat mainioita, eivätkä elokuvatkaan mitään täysin surkeita tulkintoja ole - joskaan ne eivät tarjoa kirjojen veroisia elämyksiä. Suosittelen muuten lukemaan kirjat alkuperäiskielellä; se on rutkasti antoisampaa kuin suomennosten (joskin todella onnistuneiden suomennosten!) lukeminen. Nopeaa pläräystä lukuunottamatta en ole vielä perehtynyt tänä vuonna tulleeseen Jim Kayn kuvittamaan painokseen, mutta rohkenen silti suositella siihen tutustumista.

Jim Kayn kuvitusta, johon voi tutustua paremmin vaikka täällä!

Potter-elokuvat ovat keskimäärin onnistuneita, joskaan eivät täydellisiä. Tietenkin on huomioitava, että kirja ja elokuva ovat aina erilaisia elämyksiä, onhan kyse kuitenkin aina alkuperäisteoksesta ja jonkun siitä tekemästä tulkinnasta. Tässä tapauksessa elokuvien onnistumiseen vaikuttanee ainakin se, että kirjailija J.K. Rowling valvoi elokuvien tekoa, eikä sallinut niissä aivan mitä tahansa hömpötyksiä. Samoin fantasiamaailman visuaalinen kuvaus on joka elokuvan kohdalla onnistunut erinomaisesti.

Elokuvasta riippuen epäonnistumiseen tai hienoiseen epätäydellisyyteen syynä on tietty populaari ote, jolla saavuttaa helposti menestystä lippuluukuilla: toimintaa tungetaan sinne, missä sitä ei tarvita ja henkilöistä sekä tarinasta karsitaan liialti. Paksut kirjat on kyllä runsaine juonenkäänteineen tiivistetty pääosin taitavasti, mutta parannettavaakin olisi. Yleisesti olisin kuitenkin toivonut elokuvilta enemmän luottoa tarinan voimaan ja siihen, että tämä viehättävä fantasiasarja on myös kaiken magian keskellä arkinen, hyvin samaistuttava kasvutarina. Ehkä seuraavalla kierroksella ote on toinen; tuskinpa Potter-filmatisoinnit tähän yhteen kertaan jäävät.


Harry Potter and the Sorcerer's Stone -
Harry Potter ja viisasten kivi
Ohjannut Chris Columbus
Iso-Britannia & USA 2001, 152 min.
Fantasia, Seikkailu
Pääosissa: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma WatsonKarmean setänsä ja tätinsä luona asuva Harry Potter (Radcliffe) saa tietää olevansa velho, ja niinpä seikkailu on valmis alkamaan. Uusi elämä Tylypahkan velhokoulussa on täynnä ihmeitä ja jännitystä! Ensimmäinen Potter-elokuva esittelee upean taikamaailman ja on oikein miellyttävä dramatisointi hauskasti mahanpohjaa kutkuttavasta kirjasta. Siinä missä alkuperäisteos on hyvin selkeästi suunnattu lapsille (joojoo, toki myös aikuisille!), tämäkin elokuva on samalla tapaa viehättävän lapsenomainen.

Pisteytys: 8/10

Harry Potter and the Chamber of Secrets -
Harry Potter ja salaisuuksien kammio
Ohjannut Chris Columbus
Iso-Britannia, Saksa & USA 2002, 161 min.
Fantasia, Seikkailu
Pääosissa: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma WatsonToinen vuosi Tylypahkassa tuo Harryn (Radcliffe) ja hänen ystäviensä tielle kaikenlaisia esteitä aina tällipajuista yliavuliaisiin kotitonttuihin. Hyvän avausosan jälkeen Salaisuuksien kammio on heikko veto. Elokuva pitää sisällään liikaa turhaa meuhkaamista, eikä hyvistä lapsinäyttelijöistä saada liki kolmetuntisessa sekoilussa oikein mitään irti. Chris Columbuksella on kyllä karannut Ford Anglia pahemman kerran käsistä tämän osan kanssa. Eipä ihmekään, että seuraavassa leffassa puhalsivat uudet tuulet.

Pisteytys: 5/10

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban -
Harry Potter ja Azkabanin vanki
Ohjannut Alfonso Cuarón
Iso-Britannia & USA 2004, 142 min.
Fantasia, Seikkailu
Pääosissa: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma WatsonAzkabanin vanki on jälleen hyvä osa, johon on tehty selkeitä parannuksia edellisen karmeuden jälkeen. Näyttelijät saavat tilaa kasvaa ja kehittyä, myös tarinankerronta on onnistunutta! Kolmantena opiskeluvuonnaan Harry (Radcliffe) saa pelätä henkensä edestä, kun Azkabanin velhovankilasta paennut rikollinen tiettävästi vaanii häntä aivan koulun liepeillä. Tässä osassa valitun pojan tarina alkaa saada syvempiä sävyjä, vaikka kerronta on vielä tulevia osia kepeämpää. Plussaa muuten myös uudesta Dumbledoresta eli Michael Gambonista, joka onnistuu tavoittamaan voimakkaan velhon roolin vaisua Richard Harrisia paremmin. (Rauha Harrisin muistolle, ei hänkään huono ollut.)

Pisteytys: 8/10

Harry Potter and the Goblet of Fire -
Harry Potter ja liekehtivä pikari
Ohjannut Mike Newell
Iso-Britannia & USA 2005, 157 min.
Fantasia, Seikkailu
Pääosissa: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma WatsonTylypahkan noitien ja velhojen koulussa järjestetään kolmivelhoturnajaiset, joihin Harry (Radcliffe) päätyy tahtomattaan osallistumaan. Neljäs Potter-seikkailu tarjoaa monenmoista toimintaa, mutta vastapainoksi perehdytään myös tärkeimpiin hahmoihin ja henkilösuhteisiin. Siten käsittelyyn kohoaa myös vivahteikas teini-ikä, joka vielä aiemmista, lapsenomaisemmista osista on puuttunut. Joissain yksittäisissä kohtauksissa kummalliset tulkinnat tosin hieman oudoksuttavat: mainittakoon vaikka räyhäävä Dumbledore ja tappelevat Weasleyn kaksoset. Haastetta Liekehtivän pikarin tekoprosessissa on varmasti ollut jo aiempia enemmän, sillä Potter-sarjan edetessä kirjat paksuuntuvat ja juonikuviot muuttuvat monimutkaisemmiksi.

Pisteytys: 8/10

Harry Potter and the Order of the Phoenix -
Harry Potter ja Feeniksin kilta
Ohjannut David Yates
Iso-Britannia & USA 2007, 138 min.
Fantasia, Seikkailu
Pääosissa: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma WatsonViides opiskeluvuosi koittaa ja uudet vaikeudet odottavat! Taikaministeriö ei usko Voldemortin paluuseen ja koulussakin on uusi karmiva opettaja, joka vetää vertoja jopa Kalkarokselle. Elokuva tarjoaa kyllä oikein hyvää viihdettä ja näyttelijäsuorituksia, mutta syvemmät tasot puuttuvat. Kirjana Feeniksin kilta on täynnä raivoavaa ja suorastaan ärsyttävää teiniangstia, todella suuria tunnekuohuja ja draamaa: elokuvasta nämä suuret tunteet oikein loistavat poissaolollaan. Erityisesti lakoninen loppu on ihan käsittämättömän huono. Ehkäpä tarkoituksena onkin aiheuttaa tunteiden myllerrystä katsojien keskuudessa... David Yatesin ensimmäinen Potter-ohjaus ei liioin vakuuta, mutta onneksi seuraavat elokuvat ovat parempia.

Pisteytys: 6/10

Harry Potter and the Half-Blood Prince -
Harry Potter ja puoliverinen prinssi
Ohjannut David Yates
Iso-Britannia & USA 2009, 153 min.
Fantasia, Seikkailu
Pääosissa: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma WatsonKuudentena opiskeluvuonnaan Harry (Radcliffe) oppii uusia asioita vihasta ja rakkaudesta. Puoliverinen prinssi on kieltämättä aika haastava osa, ja sen toteutuksessa on siihen nähden onnistuttu kohtalaisesti. Komediaa on lisätty kuitenkin turhan paljon, vaikka se hetkittäin toimiikin. Hahmoihin on paneuduttu tällä kertaa paremmin kuin vaikkapa nyt edellisessä osassa, joskin tarinan kannalta eräs kovin olennainen henkilö (He-Who-Must-Not-Be-Named) jää vähän hassusti syrjään teinihormonien jyllätessä.

Pisteytys: 6/10

Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 -
Harry Potter ja kuoleman varjelukset: osa 1
Ohjannut David Yates
Iso-Britannia & USA 2010, 146 min.
Fantasia, Seikkailu
Pääosissa: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma WatsonHarry (Radcliffe), Ron (Grint) ja Hermione (Watson) etsivät hirnyrkkejä minkä ehtivät, vaikka tehtävä tuntuu mahdottomalta. Viimeisen kirjan filmatisointi on jaettu kahtia, joten tässä ekassa osassa lähinnä pedataan suurta finaalia. Tätä ekaa puoliskoa on hieman parjattu (osin aiheellisestikin) pitkäveteisestä telttailusta, mutta on tässä paljon hyvääkin. Joka tapauksessa ratkaisu kahdesta leffasta on hyvä, sillä alkuperäisteos on kuitenkin aikamoinen järkäle. Kirjan synkkä tunnelma on tavoitettu hyvin, ja eritoten animoitu kolmen veljeksen satu on mahtavasti toteutettu!

Pisteytys: 7/10

Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2-
Harry Potter ja kuoleman varjelukset: osa 2
Ohjannut David Yates
Iso-Britannia & USA 2011, 130 min.
Fantasia, Seikkailu
Pääosissa: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma WatsonLopullinen battle, viimeinen kohtaaminen, kaikki päättyy! Hirnyrkki-operaatio jatkuu ja vääjäämätön kohtaaminen on entistäkin lähempänä. Päätösosa on kaikeksi onneksi erittäin hyvä: loistavaa tarinankerrontaa, mainioita nuoria näyttelijöitä ja tietenkin myös iso pläjäys liikuttavaa nostalgiahuurua ja kaihoa kaiken loppumisesta. Tähän osaan on kuitenkin mukava päättää tämä vuosikymmenen mittainen leffaseikkailu, kunnes saa taas aloittaa koko saagan alusta. Joskin onhan noita uusiakin taikamaailmaan sijoittuvia leffoja vielä tulossa, uusimpana Fantastic Beasts and Where to Find Them, jonka ensi-ilta koittaa marraskuussa 2016!

Pisteytys: 8/10

Kauniiksi lopuksi vielä pieni joulutoivotus taikamaailmasta. Happy Christmas!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti