keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Laura (1944)

Ohjannut Otto Preminger
USA 1944, 88 min.
Rikos, Draama, Film noir
Pääosissa: Dana Andrews, Gene Tierney, Clifton Webb, Vincent Price

Yeah, dames are always pulling a switch on you.
Film noir -klassikossa etsivä Mark McPherson (Andrews) tutkii Laura Huntin (Tierney) tuoretta murhatapausta. Kuulusteluiden sekä johtolankojen perusteella murhan uhrista tulee kovapintaiselle McPhersonille suoranainen pakkomielle, joskaan McPherson ei ole ainoa, kenessä Laura herättää helliä tunteita. Oliko murhaan osallisena kenties Lauraa liehitellyt rikas kolumnisti Waldo Lydecker (Webb) vaiko kihlattu Shelby Carpenter (Price)? Yllättäen juttu saa kuitenkin odottamattoman käänteen.

Vera Casparin romaaniin perustuva Laura kertoo kiinnostavan tummasävyisen etsivä-tarinan, jossa on mukana myös ripaus romantiikkaa ja mielenkiintoisia suhdekiemuroita. Itse elokuvan tekoprosessi oli niin ikään täynnä töyssyjä. Ensimmäiset ongelmat syntyivät Otto Premingerin ja Vera Casparin välille, kun kirjailija ja ohjaaja eivät meinanneet löytää yhteistä säveltä käsikirjoitussovituksen suhteen. Jahka tämä ongelma oli saatu ratkottua, päätti studiopomo siirtää Premingerin elokuvan tuottajaksi ja ohjaajaksi palkattiin Rouben Mamoulian, joka taas oli yhtä mittaa napit vastakkain näyttelijöiden kanssa. Lopulta Preminger palautettiin ohjaajanpallille. Erinäisten näyttelijäongelmien, musiikkikiistojen ja elokuvan lopusta käydyn väännön jälkeen filmi saatiin kuin saatiinkin valmiiksi.

Kun Laura monien haasteiden jälkeen saatiin lopulta valkokankaille, otettiin se sentään vastaan suopeasti. Ainakin akatemiaa filmi miellytti, sillä se oli ehdolla peräti viidessä kategoriassa ja palkittiin mustavalkokuvauksen Oscarilla. Laura on todennäköisesti tyylikkäin ja elegantein pakkomiellettä käsittelevä elokuva, minkä olen nähnyt, mutta silti siitä jäi vähän valju olo. Oikein hyvä ja sopivan omalaatuinen rikoselokuva, mutta ei kuitenkaan film noirien terävintä kärkeä.

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti