lauantai 19. joulukuuta 2015

Luukku #19 - Jouluäksöniä!

Vanhan kansanperinteen mukaan joulurauha alkaa Tuomaan päivänä, 21.12. Lepo ja rauha laskeutuivat pirtteihin, arkinen aherrus saa väistyä ja aurinkokin käpertyy pesäänsä. Hämärinä päivinä on hyvä vältellä turhaa tohinaa ja viimeinkin kiireisiltä askareilta jää aikaa jouluoluiden maisteluun, tuvan lattialla puhtailla oljilla makoillen. Koska tuohon perinteiseen joulurauhan alkamiseen on vielä pari päivää, ehtii tässä koko viikonlopun vielä touhottaa ja säheltää viimeisten joulukiireiden kanssa - ja ellei muuta kiireistä tointa enää ole, ainahan voi nauttia jouluäksönistä elokuvien muodossa.

Vaikkakin sentimentaaliset draamat tai kokoperheen komediat ovat joululeffoissa parhaiten edustettuina, on jouluun sijoittuvia toiminta- tai jännityselokuviakin tehty mukava määrä. Vaihtoehtoisista, niin ikään jännää äksöniä sisältävistä jouluelokuvista kirjoittelin jo 13. päivä. Tässä kuitenkin vielä pari muuta blogista löytyvää jouluista toimintaa tai jännäriä, jotka ovat vielä saattaneet jäädä mainitsematta:


Die Hard (1988). John McClane sytyttää kynttilät.
Die Hard 2 (1990). ...tai savukkeen.
Iron Man 3 (2013). Tony Starkin joulunvietto ottaa koville.
Nick ja pettävä varjo (1934). Komediaa ja rikoksia!

Muita joulurauhan rikkojia ovat ainakin Rocky IV (1985), First Blood (1982) ja Tappava ase (1987). Lista on muuten jännästi aika kasaripainotteinen, joskin varmasti muiltakin vuosikymmeniltä löytyy jouluista toimintaa, rikoksia tai muunlaista jännitystä. Tässä nyt tosin listasin vain näitä omin pikku silmin katsottuja, ja pikaisesti mieleen tulevia filmejä. Löytyisiköhän enemmänkin ennen 1980-lukua tehtyjä joulujännäreitä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti