sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Luukku #20 - Lapsenmielistä joulua

Joulu on juhla armas lapsien, joten onpa moni sesongin elokuvistakin kohdennettu lapsiyleisöille. Päätinkin katsoa ennennäkemättömän perheleffaklassikon, Joulutarinan (1983), jossa tietenkin pääosassa on lapsi. Tämä tosin on taas näitä jenkkiläklassikoita, joista moni ei Suomessa ole kuullutkaan. Eikä liiemmin ole väliksikään, sillä elokuva on jokseenkin surkea. Siksipä ennen arviota tässä blogin arkistoista kaivettua, pari joulukalenterissa unholaan jäänyttä joululeffaa, jotka sopivat erinomaisesti lapsille ja lapsenmielisille:

Joulupukki ja noitarumpu (1996). Korvatunturilla tapahtuu!
Joulukuusikauppiaat (1929). Taattua klassikkohupia!


A Christmas Story - Joulutarina
Ohjannut Bob Clark
USA 1983, 94 min.
Komedia
Pääosissa: Peter Billingsley, Melinda Dillon, Darren McGavin
Joulu on jo tulossa ja Ralph (Billingsley) toivoo koko sydämestään saavansa joululahjaksi erään erityisen mahtavan ilmakiväärin. (Siis kyllä, jo tästä tietää että leffa on Yhdysvalloista.) Ralph-polon vanhemmat tosin eivät ole lahjatoiveesta innoissaan, eikä apua ole edes joulupukista!

Elokuva on omalaatuinen nostalgiavisiitti menneisyyteen, hyvässä ja pahassa. Omalaatuisuus näyttäytyy lähinnä erikoisina hahmoina (jotka hetkittäin ovatkin miltei hauskoja) ja äärettömänä määränä rääkymistä ja kirkumista. Elokuvan yhteydessä pitäisi olla tinnitus-varoitus! Nostalginen 1940-luku sen sijaan on toteutettu ihan kivasti, mutta sillä ei pitkälle pötkitä.

Joulutarinaa on kehuttu ihan valtavasti - johtunee tosin varmaan siitä, että tämä tosiaan televisioidaan Yhdysvalloissa vuosittain, ja on siten joku kaikkien rakastama klassikko. Näin aikuisiällä ensimmäistä kertaa nähtynä Joulutarina ei onnistunut tekemään positiivista vaikutusta, vaikka tokihan muutamaan kohtaukseen saattoi itsekin samaistua: kukapa ei olisi joskus ollut niin torvi, ettei olisi kielloista huolimatta työntänyt kieltään talvella lipputankoon tai vastaavaan. Tämän tason lapsuustyperyyksien muistelo ei kuitenkaan vakuuttanut. Plääh. Jos "All American Christmas Spirit" on sinun juttusi, sitten suosittelen katsomaan. Muussa tapauksessa kehoitan välttämään.

Pisteytys:
4/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti