keskiviikko 10. helmikuuta 2021

Back to the Future - Paluu tulevaisuuteen (1985)

Ohjannut Robert Zemeckis
USA 1985, 116 min.
Seikkailu, Komedia, Scifi
Pääosissa: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson, Crispin Glover

You're gonna see some serious shit!

Teini-ikäinen Marty McFly (Fox) joutuu eriskummalliseen seikkailuun, kun hänen höyrypäinen keksijäystävänsä Emmett "Doc" Brown (Lloyd) esittelee Martylle aikakoneensa. Epäonninen testiajo kiidättää Martyn suoraan vuoteen 1955, mutta löpö ei riitä paluumatkalle. Ei auta muu, kuin etsiä nuorempi Doc avuksi ja olla sotkematta tulevaisuutta kovin pahasti ─ sattumalta Marty kuitenkin rysähtää keskelle vanhempiensa orastavaa romanssia ja vaarantaa oman olemassaolonsa.
 
Paluu tulevaisuuteen on Robert Zemeckiksen (1951─) uran alkupään ensimmäisiä isoja hittejä. Elokuvan teossa suurena apuna oli tuotantotiimissä häärinyt Steven Spielberg, jonka lapsenmielinen henki häilyy elokuvan taustalla, mutta ei varasta showta (vrt. Poltergeist, 1982). Tekijätiimistä nostettakoot vielä esiin ikimuistoisen scoren säveltänyt Alan Silvestri, joka on toiminut Zemeckiksen luottosäveltäjänä aina Vihreän timantin metsästyksestä (1984) lähtien.

Kulttimaineeseen kohonnut Paluu tulevaisuuteen oli välitön hitti ilmestyessään ja palkittiin erikoistehosteistaan Oscarilla. Vuoden 1985 tuottoisimmaksi elokuvaksi ampaissut tieteiskomedia poiki sittemmin vielä kaksi jatko-osaa (1989, 1990). DeLoreanilla huristelevan Martyn seikkailun suosiota selittää kerronnan onnistunut rytmi ja vauhdikkuus, mutta myös huumori, jonka ansiosta aikamatkustuksen teknisiin kiemuroihin ei voi suhtautua kovin ryppyotsaisesti.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti