maanantai 12. lokakuuta 2020

Poltergeist (1982)

Ohjannut Tobe Hooper
USA 1982, 114 min.
Kauhu
Pääosissa: JoBeth Williams, Craig T. Nelson, Heather O'Rourke

 
They're here...
 
Kalifornialaisen perheen idyllinen elämä järkkyy, kun heidän kotitalossaan tapahtuu outoja. Tavarat liikkuvat itsestään, televisio käynnistyy omia aikojaan ja perheen kuopus Carol Anne (O'Rourke) löytää yhteyden häiriöitä aiheuttaviin olentoihin. Eräänä myrsky-yönä tunkeilijat kaappaavat Carol Annen toiseen todellisuuteen, ja perhe joutuu etsimään apua yliluonnollisiin ilmiöihin perehtyneiltä tieteilijöiltä sekä meediolta, jonka avulla Carol Anne kenties vielä voidaan pelastaa.

Poltergeist on luokiteltu kauhuksi, mutta sen aiheuttamat väristykset ovat varsin maltillisia. Onpa mukana sopiva häivähdys komediaakin. Pieni jännitys pysyy kuitenkin sopivasti yllä, vaikka loppu onkin hieman venytetty. Filmi sopii vaikkapa mainioksi Halloween-tunnelmoinniksi heille, jotka karsastavat suurempia adrenaliiniryöpytyksiä ja täysveristä pelottelua. Edes poltergeistin vainoamaksi joutunut perhe ei liikoja säpsähtele, vaikka koti muuttuu yliluonnollisten voimien pesäksi!

Elokuvan pehmoilu johtunee filmin epätavallisesta ohjausprosessista. Nimellisesti ohjaajana on Tobe Hooper (mm. Teksasin moottorisahamurhaaja, 1974), mutta myöhemmin on uumoiltu, että tosiasiassa Poltergeist oli tuottaja Steven Spielbergin teos. Elokuvan oli alun perin tarkoitus olla jonkinlainen jatko Kolmannen asteen yhteydelle (1977), mutta ohjaajaksi nimetty Hooper vei suunnan scifistä kummituksiin. Pelkästään Hooperin käsissä Poltergeist olisi voinut olla vielä karmivampaa kauhua, mutta yksin Spielbergin projektina tuloksena olisi kenties ollut tätäkin lapsekkaampi seikkailu. Tämä lopputulos viihdyttää, mutta ei jää mieleen. Elokuva päihittänee silti molemmat jatko-osansa (1986, 1988) ja huonosti menestyneen remaken (2015).

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti