lauantai 31. lokakuuta 2020

8 x Halloween: osa VIII (Näkymättömiä miehiä)

Suddenly I realized the power I held...

"An invisible man can rule the world.
Nobody will see him come, nobody will see him go.
He can hear every secret. He can rob, and wreck, and kill!"
 
Halloween huipentuu hiippailuun Universalin klassikkomonsterin jalanjäljissä. Viime vuonna seikkailtiin Muumion seurassa, mutta tällä kertaa estradille astuu Näkymätön mies. Hahmo pohjautuu H.G. Wellesin samannimiseen scifiromaaniin (1897), josta on tehty lukuisia filmatisointeja ja tv-sarjojakin. Universalin klassikkofilmi jatko-osineen sijoittuu 1930─1950-luvuille, ja tehtiinpä aiheesta muun muassa neuvostosovituskin vuonna 1984. Samaa näkymättömän miehen tarinaa tarkastelee esimerkiksi elokuva Hollow Man (2000) ja jälleen teos The Invisible Man (2020). Tähän kollaasiin valikoin alkuperäisen ja tuoreimman elokuvan lisäksi jokerikorttina espanjalaistrillerin Julian silmät (2010), jossa päähenkilöä piinaa muuan näkymätön mies.


The Invisible Man - Näkymätön mies
Ohjannut James Whale
USA 1933, 71 min.
Scifi, Kauhu
Pääosissa: Claude Rains, Gloria Stuart, William Harrigan, Henry Travers



Salaperäinen mies (Rains) saapuu majataloon myrskyisenä iltana. Käärinliinojen verhoama muukalainen vaatii saada itselleen huoneen, jossa häntä ei häiritä. Toive toteutetaan, mutta ennen pitkää huoneessa tehdyt kummat tieteelliset kokeet paljastuvat. Outo miekkonen paljastuu tiedemies Jack Griffiniksi, joka on epäonnisen kokeen vuoksi muuttunut kauttaaltaan näkymättömäksi. Eriskummallinen tila ajaa Jackin lopulta hulluuden partaalle ja rikoksen polulle. Mihin kaikkeen vallanhimosta huumaantunut näkymätön mies pystyykään?

Näkymätön mies pohtii kiinnostavasti niitä tuntemattomia, hieman pelottaviakin polkuja, joihin tiede meidät voikaan viedä. Näkymätön ihminen voisi tehdä ties mitä kauheuksia varkauksista murhiin, mutta onneksi elokuvassa lopulta keksitään edes jonkinlaiset keinot hirviön pysäyttämiseksi. Oivan tarinan jännitystä ryydittävät tyylikkäät erikoistehosteet. Kauhistuttavaa tunnelmaa kevennetään aika ajoin huumorilla. Toisinaan vitsit ovat ihan hauskoja, mutta välillä typerät ja täysin avuttomalta vaikuttavat poliisivoimat saavat katsojan pikemminkin älähtämään tuskasta kuin tyrskähtämään ilosta. Samaa kritisoivat jo aikalaiset, vaikka elokuva ilmestyttyään menestyikin erinomaisesti.

Pisteytys: 7/10

Los ojos de Julia - Julian silmät
Ohjannut Guillem Morales
Espanja 2010, 118 min.
Trilleri, Kauhu, Mysteeri
Pääosissa: Belén Rueda, Lluís Homar, Pablo Derqui




Julia (Rueda) löytää kaksoissisarensa kuolleena. Itsemurhassa ei tunnu olevan mitään järkeä, sillä sokeutuneen sisaren tulevaisuus vaikutti viimeinkin valoisalta. Samasta silmäsairaudesta kärsivä Julia ryhtyy pakkomielteisesti selvittämään sisarensa kuolemaan johtaneita vaiheita. Hiljalleen mysteerin laajuus valkenee Julialle, joka voi jo vaistota näkymättömän tappajan läsnäolon. Mutta kuinka päästä sellaisen miehen jäljille, jota kukaan ei näe?

Julian silmät (engl. Julia's Eyes) nostaa odotukset korkealle, sillä päätähti Belén Rueda ja tuottaja Guillermo del Toro vievät ajatukset onnistuneeseen menestyskauhu Orpokotiin (2007). Sama tunnelma jää ainoastaan häivähdykseksi, sillä lopputulos on hutiloiden tehty pettymys. Liian pitkäksi venytetyssä tusinatrillerissä on kyllä pohjalla hyviä ideoita. Sokeuden teema on kiinnostava ja päänäyttelijä Rueda onnistuu roolissaan. Sikäli filmin viitsii katsoa sen kerran aloitettuaan, mutta kuten filmi muutenkin osoittaa, näkemättäkin pärjää.

Pisteytys: 4/10

The Invisible Man
Ohjannut Leigh Whannell
Kanada, Australia & USA 2020, 124 min.
Draama, Kauhu, Mysteeri
Pääosissa: Elisabeth Moss, Oliver Jackson-Cohen, Harriet Dyer



Cecilia Kass (Moss) pakenee henkihieverissä väkivaltaisen miehensä Adrianin (Jackson-Cohen) luota. Turvapaikassaan Cecilia saa pian kuulla, että Adrian on tehnyt itsemurhan ja jättänyt koko omaisuutensa Cecilialle. Perintöön on vain yksi ehto ─ Cecilia ei saa syyllistyä mihinkään rikokseen. Tehtävän pitäisi olla helppo, mutta suunnitelmassa on jotain kieroa. Kuolleeksi julistetun miehen kuristava valtapeli ei jätä Ceciliaa rauhaan ja Adrianin kosto muuttuu alati kauheammaksi.

Alkuperäisestä Näkymättömästä miehestä (1933) johdettu idea on kiinnostava ja osuu ajan hermoon, vaikka potentiaalia ei täysin hyödynnetäkään. Kuten Julian silmissä (2010), näkökulma on uhriksi joutuneessa naisessa. Uhkaavat miehet pitävät kaikkia naruja käsissään ja varjot ovat heidän supervoimansa. Näkymätöntä vihollista on vaikea saada tilille teoistaan. The Invisible Man on onnistuneen piinaava trilleri, vaikka parantamisen varaakin olisi. Juonen epäloogisuuksia siloittelemalla ja parhaimpia jännityksen paikkoja terästämällä olisi saavutettu jo paljon. Heikkouksistaan huolimatta The Invisible Man on selkeästi Universalin ns. Dark Universe -uusintojen paras teos tähän mennessä, joskaan se titteli ei paljoa vaadi.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti