lauantai 17. lokakuuta 2020

8 x Halloween: osa IV (Kuka pelkää noitia, 1990)

Mindless bumpkin! You blithering bogvumper!

Kaiken Halloween-jännityksen ei suotta täydy olla lapsilta kiellettyä kauhua, vaan pieniä väristyksiä voi löytää satujenkin maailmasta. Päivän elokuva on 30-vuotias Kuka pelkää noitia, joka viihdyttää eri ikäisiä katsojia. Vuoden 1990 elokuvista Halloween-sesonkiin sopivat myös mitä parhaimmin paskakauhun kruunaamaton kuningas Troll 2, Stephen Kingin romaaniin perustuva Se ja 1001-listaltakin löytyvä, Tim Burtonin Saksikäsi Edward.


The Witches - Kuka pelkää noitia
Ohjannut Nicolas Roeg
Iso-Britannia & USA 1990, 91 min.
Fantasia, Komedia
Pääosissa: Jasen Fisher, Mai Zetterling, Anjelica Huston
Luke-poika (Fisher) ja hänen isoäitinsä Helga (Zetterling) lähtevät rentouttavalle lomamatkalle. Pahaksi onneksi maailman noidat ovat päättäneet järjestää vuotuisen kokoontumisensa tismalleen samassa hotellissa! Helga-mummu on nuoruudessaan metsästänyt noitia ja tietää, että noidat inhoavat lapsia ja pyrkivät hävittämään nuo haisevat pikkuihmiset maan päältä lopullisesti. Luken ja Helgan on tietenkin pysäytettävä pahuuden voimat, vaikka se onkin hyvin vaarallista.

Kuka pelkää noitia perustuu Roald Dahlin samannimiseen suosittuun lastenkirjaan (1983). Elokuvaversio seuraa alkuperäisen kirjan tarinaa melko uskollisesti, mutta tarina loppuu toisin. Vaikka filmi pohjautuu lastenkirjaan, on mukana aika karmiviakin kohtauksia ─ mutta lopussa lempeys tietenkin voittaa. Aikuisen ei tarvitse pelätä, mutta pienimmille lapsille elokuva ei sovellu ainakaan yksin katsottavaksi. Tiettävästi alun perin tarinaan sisältyi vielä hirveämpiäkin hetkiä, jotka Nicolas Roeg tosin leikkeli pois käytettyään ensin omaa muksuaan koekaniinina!
 
Elokuvan parasta antia on karismaattinen Anjelica Huston karmaisevana ylinoitana, sekä upeat, ihanan hirveät maskeeraukset. Kuvausvaiheessa ne ovat taatusti myös olleet työläitä, vaikka noita-akat näyttävätkin riipivän tekonaamansa irti yhdessä känsäisen käden käänteessä. Mikäli perinteisemmän käsityön sijaan arvostaa enemmän CGI-efektejä, on Robert Zemeckiksen ohjaama uusintaversio saamassa ensi-iltansa jo tässä kuussa.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti