torstai 15. lokakuuta 2020

8 x Halloween: osa III (Perjantai 13., 1980)

 
Wanna see my trick shot?

Neljäkymmentä vuotta sitten ensi-iltansa saivat muun muassa kauhuklassikot Perjantai 13. sekä Hohto. Mitä kaikkea kasarikauhujen maailmassa vielä vaaniikaan? Vuosikymmen toi mukanaan entistä rajummat efektit ja kahmalokaupalla gorea, sillä aiemmin varjoissa vaanineet möröt astuivat kunnolla valokeilaan. Elokuvia ei katsottu enää vain teattereissa: yleistyvät VHS-kasetit, viralliset ja kopiot, levittivät filmejä tehokkaasti ympäri maailmaa kotikatsomoiden kauhuksi. Vuosikymmenen vitsaukseksi nousivat jatko-osat, joita suosituimmille sarjoille tehtaillaan edelleenkin.


Friday the 13th - Perjantai 13.
Ohjannut Sean S. Cunningham
USA 1980, 95 min.
Kauhu, Mysteeri, Trilleri
Pääosissa: Betsy Palmer, Adrienne King, Kevin Bacon, Harry Crosby



Joukko nuoria saapuu Crystal Laken leirikeskukseen, joka on ollut suljettuna 1950-luvun lopulta saakka. Sulkemisen syynä oli aikanaan leirillä tapahtunut murha, joka sattui vieläpä epäonnisesti perjantaina 13. päivä. Paikan synkkä menneisyys ei nuoria hätkäytä, sillä hyrräävät hormonit pitävät joukon kiireisenä. Sitä paitsi leirikeskukseen on tultu töihin ─ lapset tosin eivät koskaan ehdi saapua, koska mystinen murhaaja tarkkaileekin yhä Crystal Laken tontteja.

Perjantai 13. on jännityksen puolesta laimea teinislasher, joka on tehty häpeilemättömästi Halloweenin (1978) hengessä. Mutta siinä missä Halloweenin paras kohtaus on heti alussa, Perjantai 13. jättääkin murhaajan henkilöllisyyden paljastamisen herkullisesti vasta aivan loppuun. Sitä ennen tappajan nokkelista teurastuksista irtoaa pari hauskaa hetkeä, vaikka ei tämä kliseiden kesäleiri oikein olekaan kestänyt aikaa. Slashereiden ystäviä teos toki saattaa viihdyttää enemmänkin.

Ilmestyttyään elokuva kohosi suureksi hitiksi, sillä toisin kuin nykyään, teinien teurastuksella oli vielä uutuusarvoa. Hurmehinen veripalttu on sittemminkin maistunut monille, sillä elokuvalle on tehtailtu jo 11 jatko-osaa (1981─2009). Enpä kyllä lainkaan lainkaan hämmästyisi, vaikka lisääkin olisi tulossa. Tarvetta tarinan jatkamiselle tosin ei ole, koska elokuvasarjaa ei ─ ihmeen suuresta suosiostaan huolimatta ─ varsinaisesti tunneta laadustaan. Ensimmäisen osan kuitenkin viitsii katsoa kertaalleen, vaikka odotuksia ei ole syytä virittää kovin korkealle.

Pisteytys: 5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti