maanantai 1. helmikuuta 2021

Tammikuun elokuvat 2021

Athlete A
Ohjannut Bonni Cohen & Jon Shenk
USA 2020, 103 min.
Dokumentti, Rikos
 
 
 
 
 
Athlete A sukeltaa urheilun lähihistoriaan tutkimalla Yhdysvaltain voimistelujoukkueessa ilmi tulleita lukemattomia hyväksikäyttötapauksia. Piinallisen laajamittainen, vuosikausia jatkunut hyssyttelyskandaali vetää vakavaksi: mitä kaikkea rahan ja maineen vuoksi voidaan painaa villaisella? Kuinka tällaista voi tapahtua? Sinällään tärkeän tarinan kertova dokkari voisi tosin mennä aiheessaan vielä syvemmällekin. Millaiset rakenteet ja ajatusmallit ovat mahdollistaneet tämän kaiken?

Pisteytys: 7/10
 
Crip Camp: A Disability Revolution -
Rämpyläleiri: vammaisten vallankumous
Ohjannut Nicole Newnham & James Lebrecht
USA 2020, 106 min.
Dokumentti, Historia

 
 
 
Obama-pariskunnan tuottama dokumentti alkaa 1970-luvulta vammaisten nuorten leiriltä, joka on yhtä villi kuin Woodstock konsanaan. Omia oikeuksiaan penäävät nuoret saavat aikaan kansanliikkeen, jolla vaaditaan vammaisille ihmisarvoa ja oikeuksia. Urakka on edelleen kesken, mutta ankaralla työllä on jo saavutettu merkittäviä virstanpylväitä. Innostava vallankumoushenki on täyttä dynamiittia! Erinomainen lukusuositus elokuvan oheen on suomalaisen, maailmalla laajalti tunnetun Liisa Kauppisen elämäkerta Tiedän sen mahdolliseksi (2019).

Pisteytys: 8/10
 
The Farewell - Jäähyväiset
Ohjannut Lulu Wang
USA & Kiina 2019, 100 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Awkwafina, Shuzhen Zhao, X Mayo

 
 
 
"Todelliseen valheeseen" perustuvassa draamassa kiinalaisamerikkalainen Billi (Awkwafina) matkustaa Kiinaan serkkunsa häihin. Tosiasiassa sukukokoontumisen syynä on hyvästellä kuolemansairas isoäiti Nai Nai (Zhao), joka itse ei tiedä sairaudestaan mitään. Kulttuurieroja ja juurettomuuden kokemusta käsitellään tunteikkaasti, mutta huumoriakin tarjoillaan sopivina annoksina. Perhedynamiikan aiheuttamat tuskan ja hilpeyden hetket tarjoavat samaistumispintaa, vaikkei kahden kulttuurin välillä seilaisikaan.

1001-listan mukainen arvio täällä.

Pisteytys: 8/10

Color out of Space
Ohjannut Richard Stanley
USA, Malesia & Portugali 2019, 111 min.
Kauhu, Scifi, Mysteeri
Pääosissa: Nicolas Cage, Joely Richardson, Madeleine Arthur



H.P. Lovecraftin samannimiseen kertomukseen (1927) perustuvassa elokuvassa meteoriitti mäjähtää syrjäisen maatalon pihaan. Kumma kivi sekoittaa aistit ja ajaa perheen hulluteen. Outo tunnelma on tehty onnistuneesti, vaikka tarina muuttuukin edetessään erikoisen koomiseksi. Onko komiikka tahatonta vai tahallista, nerokasta vai kömpelöä? Nicolas Cagen tavaramerkiksi muodostunut vaivaannuttava raivokin sopii kertomukseen ihmeen nasevasti. John Carpenterin tuotoksia (erityisesti The Thing, 1982) henkivän leffan parissa joka tapauksessa viihtyy, vaikka kerronta kaipaisikin tiivistystä. Mieleen tulee Carpenterin ohella myös scifioutoilu Hävitys (2018).

Pisteytys: 6/10

The Post
Ohjannut Steven Spielberg
USA & Iso-Britannia 2017, 116 min.
Draama, Historia
Pääosissa: Tom Hanks, Meryl Streep




Watergate-skandaalia ennakoivassa elokuvassa seurataan The Washington Postin kivikkoista tietä kohti suurta jymyjuttua. Lehdistönvapauden puolesta puhuva elokuva piikittelee varsin avoimesti Trumpin ajan "fake news" -ilmapiirille. Muutoin The Post on konkaritiimin perusvahva suoritus, joskaan ei järin mieleenpainuva millään osa-alueella. Parhaan elokuvan Oscar-ehdokkuus tuli silti ja Meryl Streep oli tuttuun tapaan ehdolla totutun hyvästä roolisuorituksestaan. The Postin perään sopiikin sitten katsottavaksi se varsinainen Watergate-paukku eli Presidentin miehet (1976).

Pisteytys: 7/10

Seom - Saari
Ohjannut Kim Ki-duk
Etelä-Korea 2000, 90 min.
Draama, Trilleri
Pääosissa: Suh Jung, Kim Yu-seok, Cho Jae-Hyun
 
 
 
 
Saari (engl. The Isle) on korealaisen Kim Ki-dukin (1960─2020) kansainvälinen läpimurtoteos. Elokuva kertoo raa'an rakkaustarinan ihmisistä, jotka eivät osaa sanoittaa tunteitaan. Koruton realismi on sinällään mestarillista ja hiljaisuus paljonpuhuvaa, mutta filmin katselu on paikoin inhaa ja vaikeaa. Oliko niitä kalojakin pakko todella kiduttaa? Jäipä ristiriitainen olo.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti