torstai 3. toukokuuta 2018

Huhtikuun elokuvat 2018

Annihilation - Hävitys
Ohjannut Alex Garland
Iso-Britannia & USA 2018, 115 min.
Scifi, Draama, Mysteeri
Pääosissa: Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh, Oscar IsaacKiinnostavan scifirainan Ex Machinan (2015) ohjanneen Alex Garlandin toisessa teoksessa ollaan jälleen omaperäisen ihmismielen tutkiskelun äärellä. Elokuvan hahmoja koetellaan eristetyllä alueella, jossa majakasta alkunsa saava mystinen hohde nielee sotilaita ja tutkijoita. Kaikki alueelle uskaltautuneet ovat kuitenkin valmiita uhraamaan henkensä, ja itsetuhoisuuden syyt paljastuvat vähitellen. Idealtaan ja toteutukseltaan Hävitys on aivan kelvollisesti toimiva scifidraama, jos nyt ei kuitenkaan kovin ikimuistoinen luomus.

Pisteytys: 7/10

Kaguyahime no monogatari - Prinsessa Kaguyan taru
Ohjannut Isao Takahata
Japani 2013, 137 min.
Animaatio, Fantasia, Draama
Pääosissa: Aki Asakura, Takeo Chii, Nobuko Miyamoto
Japanilaiseen kansantarinaan perustuva Prinsessa Kaguyan taru kertoo bambunleikkaajan (Chii) löytämästä pienestä prinsessasta (Asakura). Kaguyasta kasvaa miesten tavoittelema kaunotar, mutta haluaako prinsessa keisarin ja puoli valtakuntaa? Satu on valloittava ja sen kertova animaatio on uskomattoman kaunista. Studio Ghiblin teos pääsi Oscar-ehdokkaaksi ja olisi myös ansainnut palkinnon, mutta tietenkään ei sitä voittanut. Prinsessa Kaguyan taru jäi mm. Tulikärpästen haudan (1988) ohjanneen Isao Takahatan (1935─2018) viimeiseksi joutsenlauluksi.

Pisteytys: 9/10

Atlantis: The Lost Empire -
Atlantis - kadonnut kaupunki
Ohjannut Gary Trousdale & Kirk Wise
USA 2001, 95 min.
Animaatio, Seikkailu, Fantasia
Pääosissa: Michael J. Fox, James Garner, Cree SummerKadonneiden kielten tutkija Milo (Fox) pääsee mukaan retkikuntaan, jonka tavoitteena on löytää tarujen Atlantis. Jules Vernen tyyliä havitteleva isompien lasten seikkailu on 41. Disney-klassikko, mutta se ei tunnu hiventäkään Disney-elokuvalta. Syynä on epätavallinen synkkyys, piirrostyylin kulmikkuus ja toki myös se, ettei elokuvassa luritella laulun laulua. Vaihtelu voisi virkistää, jos Atlantis olisi tehty loppuun asti pieteetillä. Se mikä ideassa voitetaan, hävitään keskeneräisissä hahmoissa ja tarinan valjuissa käänteissä.

Pisteytys: 5/10

Samurai Rauni Reposaarelainen
Ohjannut Mika Rättö
Suomi 2016, 80 min.
Toiminta, Komedia
Pääosissa: Mika Rättö, Reetta Turtiainen, Minna Norrgård
Meri-Porin samurai ryyppää ja rellestää Mika Rätön esikoisohjauksessa, Rättö myös näyttelee nimikkoroolin. Moderni Kanuuna -taiteilijaryhmän työstämä absurdi komedia yhdistelee kesäteatteria ja samuraileffoja omaperäisen hauskasti, rakkaus lajiin välittyy ruudun läpi. Harmillisesti tarina kuitenkin on ohut ja sirpaleinen kuin kevätjää länsirannikolla. Visuaalisesti Samurai Rauni Reposaarelainen on sentään hieno luomus ja eritoten siksi näkemisen arvoinen.

Pisteytys: 6/10

Hamlet liikemaailmassa
Ohjannut Aki Kaurismäki
Suomi 1987, 86 min.
Draama, Rikos, Komedia
Pääosissa: Pirkka-Pekka Petelius, Esko Salminen, Kati OutinenHamlet liikemaailmassa vie nimensä mukaisesti William Shakespearen Hamletin (1609) suomalaiseen liikemaailmaan. Tuttua tarinaa mukaillen Hamlet (Petelius) perii rikkaan liikemiesisänsä ja pyrkii kostamaan tämän kuoleman. Klassinen näytelmä muuntautuu loistavasti film noiriksi, jossa parodian sävyin piikitellään ökyrikkaiden ylilyöntejä rahan ja ahneuden pyörteissä.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti