tiistai 21. huhtikuuta 2020

All the President's Men - Presidentin miehet (1976)

Ohjannut Alan J. Pakula
USA 1976, 138 min.
Draama, Biografia, Historia, Trilleri
Pääosissa: Dustin Hoffman, Robert Redford

If you're gonna hype it, hype it with the facts.
Yhdysvalloissa muhi kaikkien aikojen poliittinen skandaali 1970-luvun alussa: Watergate-hotellissa tapahtuneista murroista alkunsa saaneet oudot tapahtumat paljastivat Valkoiseen taloon pesiytyneen kuonan ja johtivat lopulta presidentti Richard Nixonin eroon. Watergate-skandaalin tutkinnassa keskeisen roolin ottivat toimittajat, joista Washington Postin Carl Bernstein (Hoffman) ja Bob Woodward (Redford) lopulta paljastivat totuuden. Tositapahtumista kertova elokuva perustuu Bernsteinin ja Woodwardin samannimiseen kirjaan (1974).

Presidentin miehet on oiva poliittinen trilleri, jossa totuus on tarua ihmeellisempää. Elokuvan tyyli on jopa dokumentaarinen, vaikka tietenkin tosijuttua on täytynyt hieman dramatisoidakin. Ilmestyessään elokuva oli edelleen polttavan ajankohtainen, sillä Watergaten jälkipyykki oli edelleen käynnissä. Presidentin miehet on säilyttänyt tenhonsa näihin päiviin saakka, vaikka sen kuvaamista tapahtumista onkin vierähtänyt jo tovi. Sitä paitsi lehdistönvapauttakin tarkasteleva filmi tuntuu kummasti puhuttelevan myös Donald Trumpin virkakaudella...

Tutkivaa journalismia ylistävä elokuva tekee pitkää päivää painavista toimittajista sankareita, vaikka toisaalta aikakauteen etäisyyttä saaneen katsojan on helppo ymmärtää myös kolikon kääntöpuoli. Innokkaat toimittajat eivät herkästi jätä tietolähteitään rauhaan ja ala tuntuu vaativan aikamoista pokkaa ja röyhkeyttä. Neljällä Oscarilla palkittu elokuva on sittemmin saanut jälkeläisiä: Watergate-skandaalin tutkintaa käsittelee ainakin Steven Spielbergin The Post (2017), jonka onkin katsottu vertailevan Trumpia ja Nixonia keskenään.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti