perjantai 24. huhtikuuta 2020

The Outlaw Josey Wales - Lainsuojaton (1976)

Ohjannut Clint Eastwood
USA 1976, 135 min.
Lännenelokuva, Seikkailu, Toiminta
Pääosissa: Clint Eastwood, Chief Dan George, Sondra Locke

It ain't supposed to be easy to sneak up behind an Indian.
Josey Walesin (Eastwood) rauhallinen elämä maanviljelijänä päättyy, kun joukko Unionin riehakkaita sotilaita surmaa hänen perheensä ja polttaa kotitilan. Veristä kostoa hautova mies liittyy äkkipikaisesti Konfederaation joukkoihin, mutta pian solmitaan rauha. Wales on jo tullut tunnetuksi surmatöistään, joten etsintäkuulutetuksi julistetulla miehellä on edessään pitkä ja vaarallinen pakomatka.

Lainsuojaton on testosteronia ja toimintaa uhkuva miehekäs kostotarina ─ toisin sanoen Josey Wales on tyyppiesimerkki Clint Eastwoodin esittämistä hahmoista. Maskuliinisuudessa itsessään ei tietenkään ole mitään väärää, mutta tässä tapauksessa härski sivumaku hiipii kuvaan kulissien takaa. Josey Walesin heilaa esittävä Sondra Locke seurusteli tosielämässäkin Eastwoodin kanssa, mutta tähteydestään mustasukkaisesti huolehtiva Eastwood varmisti, ettei Locke saanut juuri sananvaltaa omaan uraansa. Metoo-aikana parin suhteen valta-asetelmat ovat nousseet uudelleen valokeilaan, mutta sepä ei ole juuri Eastwoodin suosiota horjuttanut.

Machoilun kääntöpuoli häikäilemättömänä vallankäyttönä sapettaa, mutta silti ei käy kiistäminen, etteikö Lainsuojaton olisi onnistuneesti rakennettu elokuva. Menevä tarina keitetään kasaan nopeasti, eikä vauhdikasta pakomatkaa seuratessa ehdi pitkästyä. Maisematkin ovat upeita! Lännenklassikoiden vanhoja perinteitä tuuletetaan, sillä intiaaneja ei kuvatakaan verenhimoisina villeinä. Nyt intiaanit toimivat tasaveroisina matkakumppaneina ja ihmisinä, joiden kanssa voidaan solmia rauha. Pikemminkin raakalaismaisia piirteitä saavat useat valkonaamaiset sotilaat tai ahneet palkkionmetsästäjät. Kaiken lisäksi yksinäisen miehen kostoretkestä kasvaa äkkiarvaamatta lämminhenkinen ja jopa sympaattinen kertomus. Näin leivotaan lännensankareita.

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti