tiistai 14. huhtikuuta 2020

Peter Ibbetson - Ikuinen liekki (1935)

Ohjannut Henry Hathaway
USA 1935, 85 min.
Draama, Romantiikka, Fantasia
Pääosissa: Gary Cooper, Ann Harding, John Halliday

The strangest things are true and the truest things are strange.
Arkkitehti Peter Ibbetson (Cooper) palaa poikavuosiensa Pariisiin toteuttamaan muuatta toimeksiantoa. Paikan päällä Peter kohtaa naimisissa olevan herttuatar Maryn (Harding), joka paljastuu Peterin lapsuusvuosien sydänystäväksi. Parin onni on heti uhattuna, sillä uskalias salasuhde kantautuu mustasukkaisen herttuan (Halliday) tietoisuuteen. Dramaattinen yhteenotto päättyy herttuan kuolemaan ja Peter joutuu vankilaan, mutta rakkaus löytää kyllä keinonsa.

Ikuinen liekki sijoittuu kauniiseen ja liki virheettömään maailmaan, jossa kielletty romanssikin on herkkä ja viaton. Kun kertomus lopulta etenee järisyttävimpään pisteeseensä ja päähenkilön päivät vaikuttavat olevan luetut, alkaa elokuvassa sadunomainen unijakso. Lempensä huumassa elävän parin rakkaustarina on kiistämättä melko hupsu ja tarina imelä kuin hattarapilvi, mutta elokuva on kuitenkin tehty ihan tosissaan ja aidolla tunteella. Parhaimmillaan filmi toimiikin aivan kivana todellisuuspako-fantasiana, vaikka ei nousekaan suosikkieni joukkoon.

Henry Hathaway (1898─1985) tunnetaan parhaiten lännenelokuvistaan, mutta uralle mahtuu laaja kattaus muitakin tyylilajeja. Yhteistä usealle Hathawayn elokuvalle on näyttelijä Gary Cooper, joka tässä filmissä paistattelee salskeana engelsmannina. Elokuvan ilmestyessä Cooper oli yksi Hollywoodin kirkkaimpia tähtiä ja moinen iso nimi taatustikin siivitti osaltaan filmin kelpoa menestystä. Aikalaiskriitikoiden ylistämä elokuva ei välttämättä ole Hathawayn tunnetuin teos, mutta kuitenkin hänet on nostettu 1001-listalle vain Ikuisen liekin ansiosta.

Pisteytys:
6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti