sunnuntai 10. lokakuuta 2021

8 x Halloween: osa II (Tri Jekyll & Mr. Hyde, 1931)


I'm one of the living dead!

Moni legendaarinen monsterileffa viettää tänä vuonna pyöreiden vuosien juhlaa. Nimekkäimpiä sankareita ovat Universalin luomukset Dracula (1931), Frankenstein (1931) ja Ihmissusi (1941). Päivän Halloween-hurjastelu johdattaa myös klassikkohirviön luo, mutta sitä ennen on hieman hiippailtava viktoriaanisen ajan Lontoon sumuisilla, koleilla kaduilla...
 

Dr. Jekyll and Mr. Hyde - Tri Jekyll & Mr. Hyde
Ohjannut Rouben Mamoulian
USA 1931, 98 min.
Kauhu, Scifi
Pääosissa: Fredric March, Miriam Hopkins, Rose Hobart
Hyveellinen tohtori Jekyll (March) lempii siveää kihlattuaan (Hobart), mutta tuleva appiukko jarruttelee avioliiton sinetöimistä. Paheellisten naisten (mm. Hopkins) viettelemä Jekyll haluaa päästä eroon syntisistä ajatuksistaan ja keksii siihen oivan lääkkeen. Herra Hydenä Jekyll toteuttaa alhaisimpia ajatuksiaan, mutta pahuus karkaakin lopulta Jekyllin hallinnasta täysin.
 
Robert Louis Stevensonin romaaniin (1886) perustuva elokuva on vain yksi lukemattomista Jekyll ja Hyde -filmatisoinneista, mutta ehdottomasti tunnetuimpia. Kirjasta on tehty erilaisia adaptaatioita aina kauhusta komediaan (esim. Tohtori Jerry ja Mr. Hyde, 1963), sillä teoksen hyvä/paha-asetelma taipuu ajattomasti varsin moneen muotoon. Toisin kuin romaanissa, tässä elokuvassa tapahtumia katsotaan Jekyllin ja Hyden näkökulmasta. Lyhytromaanin tarinaa on muutenkin lihotettu onnistuneesti.
 
Tri Jekyll & Mr. Hyde on sikäli erikoinen aikansa klassikkohirviöleffa, ettei se ole kauhumarkkinoita hallinneen Universalin tuottama. Ohjaaja Robert Mamouliankin tuntuu erikoisuudelta, sillä mies tunnetaan parhaiten kepeämmistä ja romanttisista viihde-elokuvista (esim. Kuningatar Kristiina, 1933). Poikkeavasta lähtöasetelmasta huolimatta elokuva on mukavan synkkä teos, joka jää mieleen erityisesti estetiikkansa ansiosta. Hämyinen miljöö on luotu taitavasti ja kuvakulmat ovat lennokkaita Mamoulianin parhaiden elokuvien tapaan. Jekyllin/Hyden muodonmuutokset on toteutettu aikansa tekniikoin aivan pätevästi.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti