tiistai 5. lokakuuta 2021

Dances with Wolves ─ Tanssii susien kanssa (1990)

Ohjannut Kevin Costner
USA & Iso-Britannia 1990, 181 min.
Lännenelokuva, Draama, Seikkailu
Pääosissa: Kevin Costner, Mary McDonnell, Graham Greene
 
Who is Dances with Wolves?
 
Sisällissodan taisteluissa ansioitunut luutnantti John Dunbar (Costner) määrätään yksinäiselle vartiopaikalle keskelle Coloradon suuria preeriatasankoja. Dunbarin ainoat naapurit ovat alueen siouxit, joiden kanssa kommunikointi osoittautuu haastavaksi syvien ennakkoluulojen ja kielimuurin vuoksi. Hiljalleen Dunbar löytää paikkansa preerialta ja lämmin ystävyys siouxien kanssa syvenee ─ mutta onko siouxien elämäntavalle sijaa muuttuvassa maailmassa?

Kahdentoista Oscarin ehdokas, lopulta seitsemällä pystillä palkittu Tanssii susien kanssa oli vuoden 1990 suurimpia hittielokuvia. Tunnelmaltaan haikea filmi on edelleen tenhoava seikkailu kadonneessa maailmassa, erämaassa, josta aariakaan ei ole enää valloittamatta. Hidastempoinen tunnelmointi ja hahmojen rauhallinen syventäminen sopivat surumieliseen tarinaan. Maisemat ovat komeita, kuten kunnon länkkärissä kuuluukin. Elokuva ei edes tunnu erikoisen pitkältä, vaikka kestoa onkin mittavat kolme tuntia. Spektaakkeli on taitavan hallittu eritoten siihen nähden, että Tanssii susien kanssa on Kevin Costnerin (1955─) esikoisohjaus.
 
Tanssii susien kanssa pyrkii ymmärtämään Amerikan alkuperäiskansoille tehtyjä vääryyksiä: yhteiskuntien tuho ei vielä riittänyt, vaan populaarikulttuurissa kansat on kuvattu raakalaisina. Näkökulma on koskettava ja varsinkin aikanaan Tanssii susien kanssa kuvasi alkuperäiskansoja merkittävän positiivisessa valossa. Elokuvalla on siis ansionsa, mutta ymmärrettävästi filmi on saanut kritiikkiä John Dunbarin "valkoisen pelastajan" roolista. Alkuperäiskansan keskellä voimaantuvan Dunbarin sankarin viittaa sentään keventää se, ettei elokuvan asetelma vähättele siouxeja räikeimmällä mahdollisella tavalla. Nykypäivänä tarina filmatisoitaisiin varmasti toisella tapaa.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti