tiistai 12. lokakuuta 2021

Henry: Portrait of a Serial Killer ─ Henry Lee Lucas - sarjamurhaaja (1990)

Ohjannut John McNaughton
USA 1990, 83 min.
Trilleri, Rikos, Biografia, Kauhu
Pääosissa: Michael Rooker, Tom Towles, Tracy Arnold
 
Did you really kill your mama?
 
Vankilasta vapautunut Henry (Rooker) muuttaa huumebisneksiä pyörittävän sellitoverinsa Otisin (Towles) nurkkiin. Otisin sisko Becky (Arnold) ihastuu vahvaan ja mystiseen Henryyn, joka vaikuttaa olevan aivan toista maata kuin väkivaltainen ex-mies saati sitten juntti veli. Becky ei kuitenkaan heti arvaakaan, miten mieleltään kieroutunut murhamies Henry todellisuudessa onkaan.
 
Henry Lee Lucas on piinallisen kylmäverinen murhaajatrilleri. Henryn ilme ei värähdäkään, kun hän tappaa naisen toisensa perään, kun taas kohtaukset Beckyn kanssa saavat Henryn näyttämään sympaattiselta ja luotettavalta kaverilta. Tämä kylvää kauhua entisestään: paatunutta murhaajaa ei välttämättä tunnista päältä päin, ainakaan ensinäkemältä. Henryn hahmotutkielma on karmivuudessaan onnistunut. Taustatyö on tehty huolella, sillä hahmo perustuu löyhästi todellisiin sarjamurhaajiin ja rikoskumppaneihin, Henry Lee Lucasiin ja Ottis Tooleen.

Pienen budjetin indie-elokuva sai ristiriitaisen vastaanoton raa'an aihepiirinsä vuoksi. Suomessa elokuva kiellettiin kokonaan, kunnes pahimmat palat oli saksittu pois. Rankka elokuva todella on K18-kamaa, vaikka leikkely tuntuukin kyseenalaiselta. Ahdistusta tukee piinaava äänimaisema ja lohduttoman ankealta tuntuva miljöö. Näyttelijät onnistuvat rooleissaan taitavasti. Mielipiteitä jakanut elokuva on lopulta saanut osakseen arvostusta rehellisyydellään ja aitoudellaan. Sen verran positiivinen jälki elokuvasta lopulta jäi, että uusi tekijätiimi tehtaili leffalle jatko-osan (1996), jonka kohtalona oli kuitenkin menestyä kehnosti.

Loppukevennyksenä toisiin aiheisiin: tämä teksti on elokuvablogini 1001. postaus. Aika paljon muitakin kirjoituksia on joukossa, mutta johan tällä tekstimäärällä on 1001-projektissa puolimatkan krouvi saavutettu ja kenties ohikin pyyhkäisty. Matka jatkuu!

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti