perjantai 29. lokakuuta 2021

8 x Halloween: osa VII (Kauhuvuosi 2020)

Someone new has joined the meeting.
 
Viime vuoden kauhutarjonta oli sattuneesta syystä poikkeuksellisen niukka. Muutama pandemiavuonna ensi-iltansa saanut kauhuelokuva tarttui kuitenkin halloween-haasteen haaviin: irti pääsevät monenlaiset virukset, zombit, kummitukset, painajaiset ja muutama avaruuden muukalainenkin. Jos näistä ei saa tarpeekseen, viime vuoden elokuvista hyytävää tunnelmaa tarjoavat myös Elisabeth Mossin tähdittämät Shirley (2020) sekä The Invisible Man (2020).


The Quiet Place Part 2 - Hiljainen paikka osa 2
Ohjannut John Krasinski
USA 2020, 97 min.
Kauhu, Draama, Scifi
Pääosissa: Emily Blunt, Millicent Simmonds, Cillian Murphy
Hiljainen paikka (2018) esitteli karmeiden avaruusolioiden hiljentämän maailman. Tarinaa jatkava elokuva ehti saada ensi-iltansa maaliskuussa 2020, vaikka filmi pääsikin suurempaan levitykseen vasta tänä vuonna. Kärsineen perheen selviytymistaistelu jatkuu uusin asein ja tuttavuuksin, mutta onko lopullisesta pelastuksesta toivoakaan? Hiljainen paikka osa 2 ei ole yhtä omaperäinen kuin esiosa ja lähtee enemmän hikoiluttavalle säpsäyttelylinjalle. Leffa välttää kuitenkin pahimmat apokalypsikliseet ja ainakin piinallista jännitystä piisaa. Tuleekohan muuten muille näitä filmejä katsoneille hilpeitä Mars hyökkää -assosiaatioita?

Pisteytys: 7/10

Bando - Peninsula
Ohjannut Sang-ho Yeon
Etelä-Korea 2020, 116 min.
Toiminta, Kauhu
Pääosissa: Dong-won GangLee Jung-hyun, Hae-hyo Kwon
Mainion zombirymistelyn Train to Busanin (2016) itsenäisessä jatko-osassa Etelä-Korea on zombien kansoittama ghetto. Rahanahne seurue lähtee etsimään eristetystä valtiosta suurta raha-saalista, mutta arvatenkaan reissu ei mene odotetulla tavalla. Elokuvassa on ajankohtaisia teemoja (pandemia & Koreoiden kireät suhteet), päteviä efektejä ja sinällään ihan hyviä ideoita, mutta homma ei silti toimi. Peninsulan genresekoitukset ovat kömpelöitä, eikä leffa tarjoa oikein mitään omaperäistä.

Pisteytys: 4/10

His House
Ohjannut Remi Weeks
Iso-Britannia 2020, 93 min.
Draama, Kauhu
Pääosissa: Sope Dirisu, Wunmi Mosaku

Pariskunta Bol (Dirisu) ja Rial (Mosaku) pakenevat Sudanista Iso-Britanniaan. Kotimaassa ja pakomatkalla koetut kauhut eivät jää taakse vaan vainoavat turvapaikassakin. Edesmenneet läheiset tuntuvat kulkevan uuden kotitalon seinissä ja tunkeutuvat lopulta painajaisiin väkivalloin. Remi Weeksin ensimmäinen kokopitkä ohjaustyö käsittelee taitavasti traumaattisia kokemuksia, eikä elokuva rönsyä liikaa. Indieleffa on menestynyt hyvin festivaaleilla ja nappasi pari Baftaakin.

Pisteytys: 7/10

Host
Ohjannut Rob Savage
Iso-Britannia 2020, 57 min.
Kauhu
Pääosissa: Haley Bishop, Jemma Moore, Emma Louise WebbKoronapandemiavuonna syntynyt Host on kokonaan Zoomissa kuvattu etäajan elokuva. Nokkelaa! Host kertoo kaveruksista, jotka päättävät iltansa iloksi pistää pystyyn spiritismi-istunnon etänä. Jotain menee pieleen ja ruutujen takana alkaa tapahtua pelottavia asioita. Pikkubudjetista ja tietystä geneerisyydestä huolimatta Host on hyvin ideoitu ja jännittäväkin kauhufilmi, joka kuvastaa osuvasti tätä outoa maailmanaikaa pelkoineen ja yksinäisyyden tunteineen.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti