sunnuntai 17. lokakuuta 2021

8 x Halloween: osa IV (Ulvonta, 1981)

A secret society exists, and is living among all of us.
 
Syysiltain pimeydessä susien ulvonta iskee luihin ja ytimiin ─ täysikuun aika lähestyy ja hopealuodit on parasta kaivaa esille. Jos 1980-luvun ihmissusista ei kuitenkaan saa riittämiin, tänä vuonna on oiva aika juhlistaa kolmekymppistä kauhukomediaa Ihmissusi Lontoossa (1981).

The Howling - Ulvonta
Ohjannut Joe Dante
USA 1981, 91 min.
Kauhu
Pääosissa: Dee Wallace, Christopher Stone, Belinda Balaski, Dennis Dugan
 
 

Uutisankkuri Karen White (Wallace) traumatisoituu jutunteossa, kun kohtaaminen rikollisen kanssa muuttuu painajaiseksi. Ihmissudeksi paljastunut murhaaja saadaan hengiltä ja Karen pakenee miehensä kanssa hermolomalle maaseudun rauhaan. Kaupunki jää taakse, mutta pelko seuraa kaikkialle: hiljaisen yön katkaisee sumun keskeltä kantautuva suden vaativa ulvonta.

Ulvonta on viihdyttävä kulttikauhu, jossa tuttua ihmissusi-teemaa käsitellään häpeilemättömästi ja veikeällä huumorilla maustettuna. Seksuaalisuus on tarinan keskeinen aihio ─ eläimellinen himo, joka ajaa petoksiin, rikoksiin ja väkivaltaan. Kaupungin synkät pikkukujat ja toisaalta usvaiset metsät toimivat näytelmän puistattavan tunnelmallisina tapahtumapaikkoina. Ihmissusien muodonmuutokset ovat näkemisen arvoisia, sillä Rob Bottin on jälleen luonut ensiluokkaiset efektit.

Mukavan vastaanoton saanut Ulvonta paisui sittemmin mittavaksi elokuvasarjaksi, jossa on tähän mennessä jo kahdeksan osaa. Viimeisin filmi sai ensi-iltansa vuonna 2011, mutta viimeistä pistettä karvaturrien seikkailuille ei vielä olla pistetty ja jatkoa saattaa olla luvassa. Ohjaaja Joe Dante (1946─) tosin jätti ihmissudet jo ensimmäisen osan jälkeen ja siirtyi kohti uusia kuvioita. Miehen tunnetuin ohjaustyö on ihastuttava Riiviöt (1984), joka henkii samanlaista tunnelmaa kuin Ulvonta.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti