lauantai 19. syyskuuta 2020

An American Werewolf in London - Ihmissusi Lontoossa (1981)

Ohjannut John Landis
Iso-Britannia & USA 1981, 97 min.
Komedia, Kauhu
Pääosissa: David Naughton, Griffin Dunne, Jenny Agutter

Beware the moon!
Jenkkituristit David (Naughton) sekä Jack (Dunne) ovat reppureissaamassa Euroopassa. Sumuisilla Englannin nummilla kaksikko poikkeaa pikkukylän pubiin, jossa outo paikallisväki varoittelee täysikuusta ja komentaa nuorukaiset pysymään turvallisilla reiteillä. Ohjeet jäävät noudattamatta, ja pian lihanhimoinen ihmissusi jo on tovereiden kannoilla. Paikalliset yrittävät salata onnettomuuden, mutta hyökkäyksestä hengissä selvinnyt David ei vääristeltyä tarinaa purematta niele.

Ihmissusi Lontoossa on menevä kauhukomedia, josta ei huumoria ja jännitystä puutu. Tarina sinällään on hieman tyhjänpäiväinen ja välillä turhan junnaava, mutta riittää kehykseksi. Elokuva tuntuu jo enteilevän 1980-luvun vastaavia railakkaita filmejä, kuten Riiviöitä (1984) ja Beetlejuicea (1988). Siinä samalla elokuva flirttailee osuvasti kauhuklassikoiden suuntaan, joista ilmiselvin on toki Ihmissusi (1941) monine jatko-osineen. Ihmissusi-tarinoissa sudeksi muuttuminen symbolisoi usein seksuaalisuutta, ja niinpä tämä teema on yksi filmin kantavista vitsiaihioista. Mistäpä muualtakaan ihmissusi ryntäisi keskelle vilkasliikenteistä katua kuin pornofilmejä esittävästä teatterista!

Menevän tunnelmansa ohella Ihmissusi Lontoossa muistetaan taitavista maskeerauksistaan, joiden ansiosta elokuva voitti kaikkien aikojen ensimmäisen maskeeraus-Oscarin. Eritoten elävät kuolleet ovat ihastuttavan karmivia hahmoja! Miehen muuttuminen sudeksi on edelleen päheän näköinen spektaakkeli, joka päihittää monet myöhemmät CGI-animointipökäleet kertaheitolla. Ohjaaja John Landis ja maskeeraaja Rick Baker pestattiin sittemmin ohjaamaan Michael Jacksonin Thriller-musiikkivideo (1983), jonka selkein inspiraatio on juurikin Ihmissusi Lontoossa.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti