tiistai 1. syyskuuta 2020

Elokuun elokuvat 2020

Portrait de la jeune fille en feu - Nuoren naisen muotokuva
Ohjannut Céline Sciamma
Ranska 2019, 122 min.
Romantiikka, Draama
Pääosissa: Noémie Merlant, Adèle Haenel, Luàna Bajram


1700-luvulle sijoittuvassa elokuvassa seurataan muotokuvamaalaria (Haenel) ja tämän vastahakoista mallia (Merlant). Naisten välille syttyy odottamaton ja kiihkeästi roihuava romanssi, mutta jonain päivänä maalausprojektin on määrä valmistua ja onnen päivät päättyvät. Nuoren naisen muotokuva maalaa nimensä mukaisesti kuvan naisen osasta miehisessä maailmassa, vaikka tässä tarinassa miehet saavatkin jäädä taustalle kummittelemaan. Kaunis ja riipaiseva teos!

Pisteytys: 9/10

Systemsprenger - System Crasher
Ohjannut Nora Fingscheidt
Saksa 2019, 125 min.
Draama
Pääosissa: Helena Zengel, Albrecht Schuch, Lisa Hagmeister



Benni (Zengel) on 9-vuotias lapsi, jonka räiskyvä energia ja ankarat raivokohtaukset pistävät aikuiset koville. Lasta pallotellaan turvakodista toiseen, vaikka rakkautta kaipaava Benni haluaisi ainoastaan päästä kotiin äitinsä (Hagmeister) luokse. Todellisten lastensuojelutapausten pohjalta dramatisoitu elokuva kouraisee syvältä. Voisiko tällaista oikeasti tapahtua? Kuinka moni lapsi ja nuori putoaa turvaverkon läpi? Helena Zengel tekee uskomattoman hienon ja aidolta tuntuvan roolityön, jonka ohjaamisessa Nora Fingscheidt on myös onnistunut taitavasti.

Pisteytys: 9/10

Spider-Man: Far from Home
Ohjannut Jon Watts
USA 2019, 129 min.
Toiminta, Seikkailu, Scifi, Komedia
Pääosissa: Tom Holland, Jake Gyllenhaal, Zendaya



Avengers: Endgamen (2019) jälkimaininkeihin sijoittuva Spider-Man: Far from Home tarkastelee supersankaruuden paineita, tietovuotoja, dataurkintaa ja teiniromansseja. Vaikka ei uskoisi, teemat kietoutuvat näppärästi toisiinsa ja siten Spider-Man on aivan hauska ja menevä toimintakomedia. Marvel-universumin painolasti tosin meinaa hukuttaa kivan supersankarileffan alleen. Revittelemään ei päästä, kun on pakko täyttää tehdastuotannon konventiot ja kytkeä tarinalinjat osaksi sitä suurempaa kertomusta. Itsenäisempi spinoff-seikkailu olisi tässä kohtaa virkistävää vaihtelua. Siinä tehtävässä onnistui jo erinomaisesti animaatioversio Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018).

Pisteytys: 7/10

Jojo Rabbit
Ohjannut Taika Waititi
USA, Uusi-Seelanti, Tsekki 2019, 108 min.
Komedia, Draama, Sota
Pääosissa: Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Taika Waititi, Scarlett Johansson



Saksalaispoika Jojo (Davis) ja hänen mielikuvitusystävänsä Hitler (Waititi) pohtivat, miten olla kunnon natsi. Suunnitelmat sekoittaa kotitaloon piilotettu juutalaistyttö (McKenzie), joka ei ehkä olekaan mikään tarujen hirviö. Toisen maailmansodan aikaan sijoittuva Jojo Rabbit sekoittaa tyylilajeja omintakeisella tavalla, mutta perusidealtaan tarina on aika tavanomainen kasvukertomus. Harmi, että räväkän idean potentiaali ei kasva täyteen mittaansa.

Pisteytys: 6/10

Downton Abbey
Ohjannut Michael Engler
Iso-Britannia & USA 2019, 122 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Michelle Dockery, Laura Carmichael, Maggie Smith


Suosittu Downton Abbey -sarja (2010─2015) päättyi, mutta faneja hemmoteltiin vielä yhdellä matkalla brittikartanon maille. Elokuvassa kuningasperhe on tulossa vierailulle, ja sekös aiheuttaa tohinaa niin aatelisperheen kuin palvelusväenkin keskuudessa. Downton Abbey on kuin ylipitkä extrajakso tuttuun sarjaan: tunnelmaan oli mukava upota vielä hetkeksi, mutta sen suurempaa vaikutusta elokuva ei tee. Sarjan katselusta toki on osaltani aikaa. Kenties filmi uppoaa paremmin heihin, joilla itse sarjakin on tuoreempana mielessä.

Pisteytys: 6/10

Cats
Ohjannut Tom Hooper
Iso-Britannia & USA 2019, 110 min.
Musikaali
Pääosissa: Francesca Hayward, Laurie Davidson, Judi Dench, Idris Elba



Kuuden Razzien voittaja Cats tanssittaa valkokankaalle kissaihmiset helvetistä. Andrew Lloyd Webberin menestysmusikaalin (1981) elokuvaversio on epäonnistunut suunnilleen kaikessa: tarina on onneton, leikkaukset kömpelöitä ja efektit pahimpia kaikista. Alkuperäiset laulut ovat osittain ihan kivoja, paitsi että ne jäävät piinallisesti päähän soimaan viikkokausiksi. Filmistä irtoaa muutaman tyrskähdyksen verran tahatonta komiikkaa, mutta enemmän katselu tekee kyllä kipeää.

Pisteytys: 2/10

The Gay Divorcee ─ Continental - hupainen avioero
Ohjannut Mark Sandrich
USA 1934, 107 min.
Romantiikka, Komedia, Musikaali
Pääosissa: Fred Astaire, Ginger Rogers, Edward Everett Horton



Iloluontoinen tanssija Guy Holden (Astaire) iskee silmänsä viehättävään Mimi Glossopiin (Rogers). Mimi mieltyy myös Guyn charmiin, mutta ensin pitäisi hankkia avioero edellisestä tylsimys-miehestä! Väärinkäsityksillä leikittelevässä komediassa on eleganttia hurmosta. Fred Astairen ja Ginger Rogersin yhteiselokuvista paras taitaa olla Top Hat (1935), mutta tässäkin teoksessa sama menestysresepti on selvästikin jo hallussa.

Pisteytys: 8/10

Tystnaden - Hiljaisuus
Ohjannut Ingmar Bergman
Ruotsi 1963, 96 min.
Draama
Pääosissa: Ingrid Thulin, Gunnel Lindblom, Jörgen Lindström



Pieni matkaseurue pysähtyy vieraaseen maahan keskellä kuuminta kesää. Heistä ei ole seuraksi toisilleen, vaikka jokainen kärsiikin yksinäisyydestä. Hiljaisuus on Ingmar Bergmanin kyynisen uskontotrilogian päätösosa: sitä edeltävät Kuin kuvastimessa (1961) ja Talven valoa (1963). Kaikissa filmeissä päähenkilöiden suhde uskontoon on lohduton, ja kaikki jäävät lopulta yksin etsiessään korkeampaa luomisvoimaa. Tämä filmi poikkeaa tyylillisesti edeltäjistään monella tavalla, mutta ydinteemat ovat samoja. Uskontoteema tosin ei tulisi edes mieleen, ellei elokuvan tietäisi olevan osa sitä käsittelevää kokonaisuutta. Hidastempoinen filmi jää trilogian heikoimmaksi.

Pisteytys: 6/10

Airplane II: The Sequel - Hei, taas me lennetään!
Ohjannut Ken Finkleman
USA 1982, 85 min.
Komedia, Scifi
Pääosissa: Robert Hays, Julie Hagerty, Peter Graves




Matkustalento Mayflower on lähdössä maasta kohti kuuta, mutta kovia kokenut pilotti Ted Striker (Hays) epäilee kulkupelissä olevan jotain vikaa. Ei auta kuin hypätä kyytiin ja ryhtyä pelastustehtäviin. Sekoboltsikomedian Hei, me lennetään! (1980) jatko-osassa väännetään vitsiä scifielokuvista ja tisseistä. Edellisessä elokuvassa puujalkahuumori oli monipuolisempaa ja yllättävämpää. Jokusia aivan hauskojakin heittoja on jatko-osaankin sentään saatu sullottua, ja sikäli filmin viitsii katsoa pahimpaan kohellusnälkään.

Pisteytys: 5/10

Hôhokekyo tonari no Yamada-kun - Naapurini Yamadat
Ohjannut Isao Takahata
Japani 1999, 104 min.
Animaatio, Komedia
Pääosissa: Yukiji Asaoka, Tôru Masuoka, Masako Araki



Yamadat ovat aivan tavallinen tokiolaisperhe, joiden elämä täyttyy niin hauskoista kuin sydäntäsärkevistäkin kommelluksista. Sympaattisen perheen arkielämää seuraava Ghibli-animaatio poikkeaa studion muista teoksista aihepiirinsä ja ulkonäkönsä puolesta. Episodimainen elokuva on hauska ja yllättävän lämminhenkinen viihdyke, joskaan filmi ei oikein jää mieleen.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti