maanantai 3. kesäkuuta 2019

Toukokuun elokuvat 2019

Avengers: Endgame
Ohjannut Anthony Russo & Joe Russo
USA 2019, 181 min.
Toiminta, Scifi
Pääosissa: Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy RennerKostajien saagan päätösosassa jatketaan juttua siitä, mihin superpahis Thanoksen kanssa Infinity Warissa (2018) jäätiin. Endgame on erinomainen yhteenveto valtavalle, yli 20 osaa käsittävälle tarinalle, joka on monin paikoin ollut vain keskinkertaista rytinää ja rahastusta. Endgamessa koko draaman kaari ja inhimillisten tunteiden kirjo on tavoitettu hyvin ja hahmoissa tuntuu jälleen olevan syvyyttä, itse asiassa juuri hahmot ovat kerronnan ytimessä pelkän mäiskinnän sijaan.

Pisteytys: 8/10

Spider-Man: Into the Spider-Verse - 
Spider-Man: Kohti Hämähäkkiversumia
Ohjannut Bob Persichetti & Peter Ramsey
USA 2018, 117 min.
Animaatio, Toiminta
Pääosissa: Shameik Moore, Jake Johnson, Mahershala AliHämähäkinpurema antaa teini-ikäiselle Milesille (Moore) supervoimat ja käy ilmi, ettei tapaus ole ainoa laatuaan. Tätä nykyä on hankalaa tehdä massasta erottuvaa, raikasta supersankarileffaa saati sarjakuvafilmatisointia, mutta tämä Spider-Man onnistuu molemmissa napakasti. Hämähäkkiversumin tärkein oivallus on palata supersankarien juurille: supersankari ei ole tavallinen ihminen, mutta salaisen henkilöllisyytensä ansiosta supersankari voi olla kuka vain. Sama koskee nuoruuden kipeää epävarmuutta, joka tuntuu aina kokijalleen vaikeimmalta ja noloimmalta. Oivan tarinan lisäksi leffassa on mahtava rytmi ja se näyttää törkeän hyvältä ─ kerrankin ei haittaa, että animaatio-Oscar meni jälleen Disneyn haltuun.

Pisteytys: 9/10

Hell or High Water
Ohjannut David Mackenzie
USA 2016, 102 min.
Draama, Rikos
Pääosissa: Chris Pine, Ben Foster, Buck Taylor
Nykyajan lännenelokuvassa veljekset ryhtyvät pankkiryöstäjiksi. Arjen tasolla täydellisesti liikkuva elokuva kritisoi Yhdysvaltojen nykymenoa edellisen pankkikriisin jälkimainingeissa. Neljän Oscarin ehdokkaalta jäivät pystit saamatta, vaikka ainakin käsikirjoituksesta se olisi tunnustuksensa ansainnut. Elokuvan käsikirjoittaneen Taylor Sheridanin aiempaan tuotantoon lukeutuu myös mainio Sicario (2015), joten Sheridanin tulevia tarinoita odottaa jo väkisinkin hienoisella innolla.

Pisteytys: 8/10

Rampage: iso kohtaa isomman
Ohjannut Brad Peyton
USA 2018, 107 min
Toiminta, Scifi
Pääosissa: Dwayne Johnson, Naomie Harris, Jeffrey Dean MorganRampage-kolikkopeliin (1986) perustuvassa leffassa avaruusromu kasvattaa muutaman eläimen jättikokoiseksi ja Chicago on vaarassa tuhoutua. Rampage: iso kohtaa isomman on huolimattomasti tehty toimintapökäle, jonka ainoana sisältönä on tuhota kaupunki. Se voisi olla aivan kelpo idea ei-niin-syvälliselle viihde-elokuvalle, jos homma vain viitsittäisiin hoitaa kunnolla maaliin. Olisin kiertänyt tämän elokuvan kaukaa, mutta Helmet-elokuvahaaste usutti katsomaan filmin, jonka nimestä en pidä. Nomen est omen: kehuttavaa Rampagesta on vaikea keksiä, vaikka jokunen näyttelijä hoitaakin tonttinsa niin hyvin kuin koko sotkun keskellä on mahdollista.

Pisteytys: 2/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti