lauantai 1. kesäkuuta 2019

Andrei Rubljov - Andrei Rublev (1969)

Ohjannut Andrei Tarkovski
Neuvostoliitto 1969, 183 min.
Historia, Draama, Biografia
Pääosissa: Anatoliy Solonitsyn, Nikolay Sergeev, Irina Tarkovskaya

In much wisdom there is much grief.
Ikoni- ja freskotaiteilija Andrei Rublijov eli elämänsä feodaaliajan Venäjällä 1300-luvun lopussa ja 1400-luvun alussa. Jälkipolvet tuntevat Rublijovin taiteestaan, mutta hänen elämästään ei tiedetä paljoa. Andrei Tarkovskin historiadraama eläytyy Rublijovin (Solonitsyn) kokemuksiin hitaasti yhdentyvässä maassa, jota piinasivat väkivaltaiset yhteenotot tataarien kanssa. Verenvuodatuksen keskellä Rublijovin mieltä painavat uskonnolliset kysymykset ja moraaliset dilemmat. Mitä on usko, mitä on taide ja mikä on taiteilijan rooli maailmassa?

Andrei Rublev voidaan hyvin löyhästi lukea biografiaksi, vaikkei elokuva pyri lainkaan vastaamaan elämäkerrallisuuden tarpeisiin. Tärkeämpää on nykypäivän käsittely menneisyyden kautta. Neuvostoliitossa Tarkovskin historiakäsitys sai huutia, mutta muualla elokuva menestyi ja keräsi ylistystä. Edelleen Andrei Rublev paistattelee ties kuinka monella parhaiden elokuvien top-listoilla ja aivan syystäkin. Neuvostojohdon vaatimuksista elokuvasta on kuitenkin leikelty erilaisia versioita, joista varhaisin ja alkuperäisin on jo vuodelta 1966 (205 min). Yleisimmin nykypäivänä leviää tämä katsomani lähes tasan kolmituntinen paketti.

Kahdeksaan osaan jakautuva elokuva sijoittuu vuosiin 1400─1424. Jokainen osio on hieman oma maailmansa, vaikka jaksot myös osin nivoutuvat yhteen. Hollywoodmainen tarinankerronta on Andrei Rublevista kaukana, mutta maantieteellisesti lähempää löytyy ainakin yksi verrokkiteos: tsekkoslovakialainen Marketa Lazarová (1967) sijoittuu sekin keskiaikaan ja on visuaalisesti aivan yhtä häikäisevä kuin Andrei Rublevkin. Teoksissa on monia muitakin yhtäläisyyksiä, mutta kumpikin on silti täysin oma todellisuutensa. Andrei Rublevin valtavan kauniit kuvat ja hienovarainen äänimaisema takaavat, että katseluympäristö unohtuu ja kuvattu maailma muuttuu aistein todennettavaksi elämäksi. Huikea kokemus!

Pisteytys:
10/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti