lauantai 5. syyskuuta 2020

Das Boot - Sukellusvene U-96 (1981)

Ohjannut Wolfgang Petersen
Länsi-Saksa 1981, 149 min.
Sota, Draama, Trilleri
Pääosissa: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer, Klaus Wennemann

ALARM!
Toinen maailmansota jyrisee maalla, ilmassa ja meressä. Saksalaisen sukellusveneen miehistö on lähdössä Atlantille, jossa liian moni sotilas on jo saanut surmansa. Merellä vaanivat myrskyt ja vihollisten syvyyspommit, eikä elämä ahtaassa sukellusveneessä ole helppoa. Julmat taistelut ja luonnon armoille joutuminen koettelevat miehistön moraalia: onko sota kaiken tämän arvoista?

Suurella budjetilla tuotettu Sukellusvene U-96 perustuu varsin löyhästi todellisiin sotatapahtumiin. Tarina pysyttelee tiiviisti ahtaan sukellusveneen kolkoissa sisuksissa ja keskittyy tarkastelemaan miehistön kokemuksia vaikeissa olosuhteissa. Trillerin aineksia tarinasta ei puutu, sillä vastaantulevien taisteluiden seuraaminen on hyytävää. Olisiko pahempaa saada pommi niskaan äkkiarvaamatta vai upota hitaasti meren syvyyksiin, juuttua pohjaan ja odottaa kuolemaa?

Sukellusvene U-96  oli iso menestys varsinkin Yhdysvalloissa, jossa elokuva sai peräti kuusi Oscar-ehdokkuutta. Suuri suosio voi tuntua yllättävältä siksi, että natsilipun alla seilaavien sotilaiden tarinat harvoin herättävät sympatiaa. Elokuva ei kuitenkaan tee kunniaa natseille, saksalaisille saati millekään kansalle, valtiolle tai rodulle. Kaikki sukellusveneen miehistön jäsenet eivät tahtoisi sotia alkuunkaan, kotirintamalle jääneitä rakkaita kaivataan ja jopa vastapuolen sotilaiden karu kohtalo saa karskeimmankin seilorin kyyneliin. Pasifistinen tarina asettuu lopulta ainoastaan ihmisyyden puolelle.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti