lauantai 26. syyskuuta 2020

Tootsie - lyömätön lyyli (1982)

Ohjannut Sydney Pollack
USA 1982, 116 min.
Komedia, Romantiikka, Draama
Pääosissa: Dustin Hoffman, Jessica Lange, Teri Garr
 
Shame on you, you macho shit head!
Äkkipikainen näyttelijä Michael Dorsey (Hoffman) on taitava työssään, mutta perfektionistisen luonteensa vuoksi hän jää toistuvasti ilman rooleja. Hätäratkaisuna Michael yrittää naamioida itsensä täysin tunnistamattomaksi ja muuntautuu topakaksi naiseksi nimeltä Dorothy Michaels. Omaperäinen Dorothy kohoaa tuota pikaa saippuasarjan tähdeksi, mutta naisen osa ei olekaan kovin helppo. Lääppiviä miehiä riittää kiusaksi asti ja oman rakkauselämän pyörittäminen mullistuu kertaheitolla!

Tootsie - lyömätön lyyli rakentuu samankaltaiselle perusidealle kuin screwball-klassikko Piukat paikat (1959). Lopputulos ei ole yhtä terävä ja hauska, vaikka ihan kelpo viihdettä Tootsie tarjoaakin. Tootsien kantavana ajatuksena on vääntää yhdelle kaksilahkeiselle ratakiskosta, millainen on naisen osa miehisessä maailmassa. Vähitellen entinen macho huomaa omankin toimintansa myrkyllisyyden ja ryhtyy parantamaan maailmaa omalla räväkällä tavallaan. Lähtökohta on sinällään hyvä ja ideasta saadaan aikaiseksi yksittäisiä onnistuneita vitsejä. Taiteilijuudestakin löydetään huumoria.
 
On toki hieman nurinkurista, että elokuvan ainoa toimiva, persoonallinen ja rohkea naishahmo onkin tosiasiassa mies. Ehkä se on ollut ihan tietoinenkin valinta? Nykypäivän #metoo-liikkeen kuohunnassa Tootsie tehtäisiin varmastikin hieman eri tavalla, mutta omana aikanaan tässäkin oli jo varmasti sanomaa kerrakseen. Tootsie oli yksi ilmestymisvuotensa suurmenestyksistä, ja se oli ehdolla peräti kymmeneen Oscariin ─ voiton vei ainoastaan Jessica Lange sivuroolistaan. Satiiria ja romantiikkaa yhdistävä Tootsie ei kenties ole kaikkien aikojen parasta romcomia, mutta menevillä kasarimusiikeilla vauhditettu filmi toimii silti hyväntuulisena viihteenä.

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti