keskiviikko 26. elokuuta 2020

The Big Red One - Voittamaton ykkönen (1980)

Ohjannut Samuel Fuller
USA 1980, 113 min.
Sota, Draama
Pääosissa: Lee Marvin, Mark Hamill, Robert Carradine

Surviving is the only glory in war, if you know what I mean.
Samuel Fullerin omiin sotakokemuksiin perustuva Voittamaton ykkönen kulkee jalkaväkidivisioonan viisihenkisen joukkueen matkassa halki toisen maailmansodan taistelutantereiden. Ensimmäisen maailmansodan veteraani (Marvin) johdattaa railakasta joukkoaan aina Pohjois-Afrikan rintamilta sodan ytimeen Ranskaan. Vastaan tulee toinen toistaan käsittämättömämpiä koettelemuksia, mutta mikään ei hämmästytä miehiä niin paljon kuin se, että he ylipäätään ovat vielä hengissä.

Voittamaton ykkönen on verratonta toverihenkeä ja kuolemanvaaran tuomaa jännitystä ─ aivan kuten kunnon sotaleffassa kuuluukin. Elokuva ei kuitenkaan ole aivan tavanomainen genrensä edustaja. Pieneen ydinjoukkoon keskittyvä tarina sivuuttaa olankohautuksella suuret taistelut ja keskittää huomionsa hengissä pysymiseen milloin missäkin pölyisessä montussa. Pasifistinen sanoma on selvä, mutta muutoin kerronta on hienovaraista, hieman etäistäkin. Upea on esimerkiksi hetki lähellä elokuvan (ja sodan) loppua, kun joukkueelle selviävät keskitysleirien todelliset kauhut.

Pienellä budjetilla tuotettu Voittamaton ykkönen jatkaa Fullerin omintakeisten mutta rehellisten B-elokuvien sarjaa. Kiinnostavasti elokuva on kuitenkin vaikuttanut myöhempiin suuren budjetin Hollywood-sotapaukutteluihin: useimmiten vaikutteiden ottajana mainitaan Steven Spielbergin hitti Pelastakaa sotamies Ryan (1998), eikä huomio taatusti ole lainkaan väärä. Mutta siinä missä spektaakkelimaiset sotaelokuvat usein painottavat kerrontansa kuuluisiin tapahtumiin ja sankaritekoihin, Voittamaton ykkönen keskittyy miltei kiinnostavammin rehelliseen arkeen sodan jaloissa. Tavallisempia sotakokemuksia kaipaavalle filmi on ehdottomasti katsomisen arvoinen, vaikka ainakaan näin ensinäkemältä filmistä ei voittamatonta sotaleffojen ykköstä tullutkaan.

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti