sunnuntai 2. elokuuta 2020

Heinäkuun elokuvat 2020

Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga
Ohjannut David Dobkin
USA 2020, 123 min.
Komedia, Musikaali
Pääosissa: Will Ferrell, Rachel McAdams, Dan Stevens




Hönö islantilainen Lars Ericssong (Ferrell) haaveilee voittavansa Euroviisut, vaikka ei olekaan mikään mestarimuusikko. Will Ferrelin viisuilottelussa on piinallisen typerä käsikirjoitus, eikä viisujen ideaa tavoiteta. Elokuva töksähtelee muutenkin, sillä pääparin välillä ei ole kemiaa laisinkaan ja Ferrelin maneerit väsyttävät. Huonojen vitsien joukossa on kuitenkin jokusia hyviäkin hetkiä: eritoten laulunumerot ovat aivan viihdyttäviä ja viisutähtien bongailu on hauskaa.

Pisteytys: 4/10

Contagion - Tartunta
Ohjannut Steve Soderbergh
USA & Yhdistyneet Arabiemiraatit 2011, 106 min.
Draama, Trilleri
Pääosissa: Matt Damon, Laurence Fishburn, Jude Law, Kate Winslet



Tartunta on kelvollisesti otteessaan pitävä trilleri, jossa tappava, flunssankaltainen virus leviää holtittomasti ympäri maapalloa. Kylmäävästi ajankohtaistuneessa elokuvassa jännitetään, saadaanko rokote kehitettyä ajoissa, mellakat pidettyä aisoissa ja valeuutiset minimoitua. Faktantarkistus on tehty uskottavasti, ja ylenpalttisen melodraaman sijaan Tartunnassa mennään tiede edellä. Pääosissa on liuta nimekkäitä tähtiä, mutta kaikki jäävät lopulta hieman sivurooliin. Valokeila on tarkoituksella kohdistettu nimenomaan virukseen ja runneltuun yhteiskuntaan.

Pisteytys: 7/10

The Man Who Wasn't There - Mies joka ei ollut siellä
Ohjannut Ethan Coen & Joel Coen
Iso-Britannia & USA 2001, 116 min.
Rikos, Draama, Komedia
Pääosissa: Billy Bob Thornton, Frances McDormand, James Gandolfini



Coenin veljesten hykerryttävä rikosleffa on vakava film noir -parodia. Mies joka ei ollut siellä on vakavamielisen Ed Cranen (Thornton) tarina: parturina työskentelevä Ed yrittää vaurastua, mutta homma menee moninkertaisesti pieleen. Elokuva on enemmän draama kuin komedia, mutta Coenin veljeksille ominainen lakoninen huumori hymyilyttää. Kunnon hirnuntaa kaipaavan on syytä suunnata katseensa film noir -parodiaan Kuollut mies ei palttoota kaipaa (1982).

Pisteytys: 8/10

Ulvova mylläri
Ohjannut Jaakko Pakkasvirta
Suomi 1982, 100 min.
Draama, Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Vesa-Matti Loiri, Eija Ahvo, Yrjö Järvinen




Arto Paasilinnan samannimiseen veijariromaaniin (1981) perustuva elokuva sijoittuu pohjoisen Suomen maaseudulle. Kyläläiset pitävät myllärinsä (Loiri) ajoittaisia ulvontakohtauksia silkkana hulluutena, mutta eivät älyä tuomita oma kummallisuuksiaan. Vesa-Matti Loiri tekee hienon roolityön, ja ylipäätään filmissä on mukavan lupsakka tunnelma. Mutta kuten sangen usein, kirja on tälläkin kertaa parempi.

Pisteytys: 6/10

Mononoke-hime - Prinsessa Mononoke
Ohjannut Hayao Miyazaki
Japani 1997, 134 min.
Animaatio, Seikkailu, Fantasia
Pääosissa: Yōji Matsuda, Yuriko Ishida, Yüko Tanaka



Prinsessa Mononoke ammentaa aineksensa Japanin historiasta. Kertomus sijoittuu vuosisatojen takaiseen aikaan, jolloin ihmiset ja jumalat elivät rinnakkain. Päähenkilö on nuorukainen Ashitaka (Matsuda), joka etsii parannuskeinoa saamaansa kiroukseen. Kauniin fantasiamaailman jumalmetsät tuovat mieleen Tuulen laakson Nausicaän (1984), joka myös käsittelee maailman muuttumista. Toisaalta Mononoke enteilee jo Henkien kätkemän (2001) mielikuvituksellista kylpylää, jossa ihmiset ja jumalat jälleen kohtaavat.

1001-listan mukainen arvio täällä.
 
Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti