perjantai 31. heinäkuuta 2020

Real Life (1979)

Ohjannut Albert Brooks
USA 1979, 99 min.
Komedia
Pääosissa: Albert Brooks, Charles Grodin, Frances Lee McCain

Where the hell is Paul Newman? Where's Redford?
Koomikko Albert Brooks (Brooks) on keksinyt upean elokuvaidean: filmitähtien sijaan valokeilaan nousevat tavalliset tallaajat, sillä arkipäivän draama on tarua ihmeellisempää. Elokuvaa varten kehitellään mitä erikoisempia kameroita ja koeajetaan valtava joukko ihmisiä lukemattomilla testeillä. Lopulta Yagersien nelihenkinen perhe Arizonasta valikoituu elokuvan päähenkilöiksi, mutta realismin taltiointi osoittautuukin ennakko-odotuksia haastavammaksi.

Real Life on televisio- ja elokuvaviihteen kustannuksella irvaileva mockumentary eli muka-dokumentti. Tietenkin kuvausryhmälle selviää, että todellisuuden ja arjen taltiointi sellaisenaan ei olekaan niin viihdyttävää saati helppoa kuin ennakkoon olisi voinut kuvitella. Vähitellen myös käy ilmi, ettei kuvattu ja manipuloitu arki sittenkään ole elämää aidoimmillaan. Viihdettä janoava Brooks kuitenkin pukeutuu vaikka pelleksi tai aiheuttaa pieniä onnettomuuksia saadakseen ohjelmaansa menoa ja meininkiä. Eipä siis aikaakaan, kun epätoivoiselta ohjaajalta jo lähtee mopo käsistä.

Realityt ovat nykyisin televisioviihteen peruskauraa, mutta toisin oli vielä 1970-luvulla. Real Life tuntuu sikäli ensiolettamalla olevan hieman edellä aikaansa, vaikka Yhdysvalloissa olikin jo luotu Real Lifen idealla toimiva tv-sarja Amerikkalainen perhe (1973). Omana aikanaan Real Life kommentoi satiirisesti viihteen tekemistä hinnalla millä hyvänsä, hieman samassa hengessä kuin television kaupallistumista piikitellyt Kasvot kuvaruudussa (1976). Omalaatuisen komedian vastaanotto oli kuitenkin hieman ristiriitainen, paikoin jopa nuiva. Nykypäivänä filmi toki puhuttelee aivan uudella tavalla ja on paikoin ihan hauskakin, joskaan kovin merkkiteokselta elokuva ei tunnu.

Pisteytys:
6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti