maanantai 27. heinäkuuta 2020

The Jerk - Superhulttio (1979)

Ohjannut Carl Reiner
USA 1979, 94 min.
Komedia
Pääosissa: Steve Martin, Bernadette Peters, Catlin Adams

I damn thee!
Navin R. Johnson (Martin) on hömelö nuorukainen, joka lähtee kotoaan maailmalle etsimään omaa rytmiään. Pyhä yksinkertaisuus johdattaa nuorta miestä onnettomiin kolhuihin, mutta toisaalta hölmöys vie Navinin ryysyistä rikkauksiin. Erilaisissa hanttihommissa työskennellessään Navin rakastuu ja päätyy miljonääriksi ─ mutta saako miekkonen pidettyä onnensa hyppysissään?

Superhulttio on koomikko Steve Martinin (1945─) läpimurtoelokuva. Martin tosin oli jo ennen elokuvauraansa sangen tunnettu stand up -koomikkona, mutta Carl Reinerin avustuksella uralle löytyi uusi suunta. Ohjaaja Reinerin (1922─2020) kanssa syntyi sittemmin vielä kolme yhteistä elokuvaa, joista erityisen loistava on film noir -parodia Kuollut mies ei palttoota kaipaa (1982).

Steve Martinin hölmöilijähahmo on itseironisesti rakennettu sympaattinen törppöilijä, joka tuo mieleen eritoten Jerry Lewisin sekä Laurelin ja Hardyn vitsityylit. Niinpä myös Superhulttio on tunnelmaltaan lempeä, vaikka kohelluksen kanssa ei liikoja jarrutellakaan. Elokuva kohosi yhdeksi ilmestymisvuotensa hittifilmiksi, vaikka typeryyden nokkeluus ei kaikkia kriitikoita miellyttänytkään. Hölmönhauskan komedian parissa viihtyy kertaalleen.

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti