lauantai 25. heinäkuuta 2020

The Muppet Movie - Muppet-elokuva (1979)

Ohjannut James Frawley
Iso-Britannia & USA 1979, 99 min.
Komedia, Musikaali, Seikkailu
Pääosissa: Jim Henson, Frank Oz, Dave Goelz

Someday we'll find it, the rainbow connection.
Jim Hensonin (1936─1990) luomat Muppet-hahmot tulivat laajalti tunnetuiksi oman tv-sarjansa myötä viimeistään 1970-luvulla. Lempeän ja hauskan hahmokaartin esiintymiset olivat sen verran suosittuja, että tie johti Hollywoodiin. Niinpä kuuluisan nukkejoukon ensimmäinen elokuva kertoo siitä, kuinka Kermit-sammakko (Henson) lähti kotiseudultaan kohti Hollywoodia, ja kuinka hän matkan varrella löysi ystävänsä Fozz-karhun (Goelz), miss Piggyn (Oz) ja monet muut turrikat.

Ilmestyttyään mainiosti menestynyt elokuva on sittemmin saanut lukuisia seuraajia. Seitsemän elokuvan (1981─2014) ja kolmen tv-elokuvan lisäksi uusin tv-sarja on saamassa ensi-iltansa ihan näinä päivinä. Aikanaan Muppet-elokuva oli Oscar-ehdokkaana mieleenpainuvien laulujensa ansiosta, joista täytyy kyllä antaa korvamatovaroitus. Ennen elokuvan katselua on myös syytä terävöittää näköaisti, sillä lukuisten julkisuuden henkilöiden bongaaminen on osa hupia. Sivuhenkilöinä nähdään tuttuja kasvoja aina Orson Wellesistä Mel Brooksiin ja Steve Martiniin.

Muppet-elokuva voi olla päräyttävämpi elämys nukkeporukan seikkailuiden kanssa varttuneille, joskin hahmot lienevät ainakin pintapuolisesti tuttuja heillekin, jotka eivät ole koskaan tutustuneet tv-sarjaan. Hyvän mielen musikaalin voi sitä paitsi vallan mainiosti katsoa, vaikka ei olisi kuuna päivänä Muppeteista kuullutkaan. Mainio musikaalikomedia yllättää satiirisella ja jopa lievän anarkistisella huumorillaan, joka yhdistyy saumattomasti sydämellisiin laulelmiin.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti