torstai 23. heinäkuuta 2020

Barry Lyndon (1975)

Ohjannut Stanley Kubrick
Iso-Britannia & USA 1975, 185 min.
Seikkailu, Draama, Historia
Pääosissa: Ryan O'Neal, Marisa Berenson, Patrick Magee

I have now come to claim that satisfaction.
William Makepeace Thackerayn romaaniin The Luck of Barry Lyndon (1844) perustuva Barry Lyndon  kertoo nimikkohenkilönsä vaiheista 1700-luvun Euroopassa. Mielikuvituksellisen seikkailun ensimmäinen puoliaika kuvaa, kuinka mies nimeltä Redmond Barry (O'Neal) kipusi ylimpään eliittiin ja sai nimekseen Barry Lyndon. Jälkimmäisellä puoliskolla Lyndon saa huomata, että huipulla tuulee.

Barry Lyndon on herkullinen silmänilo! Upeasti lavastettu, puvustettu ja kuvattu aikamatka palkittiin esteettisistä ansioistaan Oscar-pystein. Tyylikäs teos oli ehdolla myös parhaan elokuvan palkintoon, mutta se kunnia meni sivu suun. Akatemiamenestyksestä huolimatta Barry Lyndon on on Stanley Kubrickin tuotannossa hieman unohtunut helmi, mutta aivan suotta. Sen lisäksi, että elokuva on kaunis kuin mikä, myös seikkailu halki sotivan Euroopan ja säätyaskelmien on kiehtova.

Säätyvallan kultakaudelle eli 1700-luvulle sijoittuvan Barry Lyndonin ilon ja draaman aihe on aikansa tapakulttuurin hupsuus. Aikakausi tarjoaa oivan kehyksen kohtalonomaiselle seikkailulle, jossa Barry Lyndon ajelehtii maanpakoon, sotatantereille ja palatseihin. Juuri kohtalon kouran armoton tai toisinaan hellä sivallus on usein nimetty elokuvan keskeisimmäksi teemaksi. Lopulta tarinan opetus on, etteivät raha tai säätyasema yksin tuo onnea, eikä mies voi määrätä kohtaloaan.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti