keskiviikko 29. heinäkuuta 2020

Die Ehe der Maria Braun - Maria Braunin avioliitto (1979)

Ohjannut Rainer Werner Fassbinder
Länsi-Saksa 1979, 120 min.
Draama, Sota
Pääosissa: Hanna Schygulla, Klaus Löwitsch, Ivan Desny

The Mata Hari of the Economic Miracle.
Toisen maailmansodan suurpommitusten keskellä Hermann Braun (Löwitsch) saa vaimokseen Maria Braunin (Schygulla), mutta avio-onni ei kestä pitkään. Hermann lähtee sotimaan ja Marian tehtävänä on pysyä hengissä raunioituvan kaupungin keskellä. Marian on selvittävä miehensä katoamisesta peräti kaksi kertaa, mutta toimelias nainen ei lamaannu surun hetkellä. Avioelämän alkua odottaessa Maria ehtii rikastua, menestyä ja ennen kaikkea rakastaa.

Sodan jälkeen Eurooppa nousi jälleen raunioista, ja liki allegorian tavoin saman työn tekee myös Maria Braun. Aika vaatii huumoria ja kovapintaisuutta, eikä rouva Braun pysähdy paljastamaan todellisia tunteitaan: on vain uskottava, kun hän lakonisesti toteaa työskentelevänsä rakkauden tähden. Mutta turtuvatko Marian tunteet lopullisesti? Ajan saatossa vauraudet ja romanssit alkavat vaikuttaa yhdentekeviltä, jäljellä on vain naisen ontto kuori.

Maria Braunin avioliitto (engl. The Marriage of Maria Braun) oli aikansa kassamagneetti, joka pärjäsi hyvin palkintogaaloissakin. Hanna Schyllan tyylikäs päärooli vahvatahtoisena tee-se-itse-naisena on loistava, ja onnistunut osa toi Schyllalle Berliinin hopeakarhun. Oivien näyttelijöiden ohella toki itse tarinakin toimii. Elokuva tarjoaa kiinnostavaa pohdintaa sodanjälkeisen Saksan suunnasta, vaikka kertomuksen voi nauttia vain yhden naisen selviytymistarinanakin. Rainer Werner Fassbinderin tuotannossa valtavirtaiselta tuntuva elokuva lienee helposti lähestyttävimmästä päästä, mikä osin selittänee teoksen hyvää aikalaismenestystä.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti